...
Реєструйся

Недобросовісні роботодавці досі виплачують зарплату у «конверті»


Одним із основоположних прав людини є право на гідні умови праці. Створення гідних умов праці без дієвого механізму боротьби із порушеннями законодавства про працю неможливе. Ефективна державна політика є головною частиною загальної системи, яка сприяє досягненню гідних умов праці на рівні роботодавців.

Держпраці відповідно до покладених на неї завдань проводить моніторинг у сфері оплати праці, в т. ч. і виплати заробітної плати «в конвертах».

Для визначення роботодавців, які мають найвищий ризик застосування праці незадекларованих працівників (неоформлених трудових відносин), територіальними органами Держпраці проводиться аналіз стану неформальної зайнятості в областях на підставі інформації про рівень неформальної зайнятості у формальному і неформальному секторах економіки, за результатами якого розробляються паспорти неформальної зайнятості областей.

Відповідно до вказаних паспортів, лідерами з неформальної зайнятості є такі галузі:

  • тимчасове розміщення і організація харчування;
  • будівництво;
  • сільське господарство;
  • оптова і роздрібна торгівля;
  • ремонт автотранспортних засобів.

Єдиним регулярним джерелом інформації щодо економічної активності населення України, зокрема щодо розміру середньої заробітної плати, є результати обстеження, яке проводить Держстат.

Відповідно до оприлюднених статистичних даних, станом на 1 липня 2019 року найвищі заробітні плати отримують працівники таких галузей:

  • промисловість (11 636 грн);
  • транспорт і логістика (11 601 грн);
  • будівництво (9208 грн).

Можна припустити, що цифри Держстату далекі від реальних. Головна підстава так вважати — зарплати у «конвертах», адже ця проблема в Україні досі не вирішена.

Тренди на ринку праці можна простежити також завдяки спеціалізованим сайтам із пошуку роботи. Наприклад, відповідно даних «OLX Робота» за перше півріччя 2019 року середня заробітна плата, приміром, у будівельній галузі становить 14 350 грн, чим значно відрізняється від офіційних даних Держстату (5142 грн, або 55,8 %). Схожа ситуація спостерігається не лише у сфері будівництва, а й в інших, зокрема тих, які Держпраці віднесені до найбільш ризикових.

Отже, саме в цих галузях вірогідність виплати заробітної плати «в конвертах» є великою.

Крім того, за період січня — липня 2019 року під час здійснення заходів державного контролю інспекторами праці, найбільшу кількість працівників, допущених до виконання роботи без належного оформлення трудових відносин, виявлено в таких галузях:

  • торгівля, діяльність готелів та ресторанів — виявлено 2969 осіб без належного оформлення трудових відносин, з яких: 474 особи працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 1314 працівники виконували роботи без оформлення трудових договорів та 1181 — без повідомлення ДФС;
  • будівництво – 962 особи, з яких 400 — працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 374 працівника виконували роботи без оформлення трудових договорів та 188 – без повідомлення;
  • промисловість — 1166 осіб, з яких 405 — працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 328 працівників виконували роботи без оформлення трудових договорів та 433 — без повідомлення ДФС;
  • сільське господарство — 650 осіб, з яких 293 — працювали за цивільними договорами, що мали ознаки трудових; 134 працівники виконували роботи без оформлення трудових договорів та 223 — без повідомлення ДФС.

На підприємствах транспорту, сфери відпочинку і розваг, культури та спорту, інших сфер господарювання загалом виявлено 6941 працівника, які були допущені до виконання роботи без належного оформлення трудових відносин.

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...