...
Реєструйся

Нормативні акти, що обмежували сумісництво в державному секторі, буде скасовано


Оновлена з 19 липня 2022 року стаття 102-1 Кодексу законів про працю України вже не містить норму, за якою умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначаються Кабінетом Міністрів України. Сталося це завдяки Закону України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Тож цілком логічно, що Уряд приводить підзаконні нормативні акти у відповідність до Закону.

Для цього розроблено проєкт постанови КМУ «Деякі питання роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій».

Він пропонує визнати такою, що втратила чинність постанову Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

Водночас скасують наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

Також втрачають чинність:

  • пункт 6 постанови Кабінету Міністрів України та Національного банку України від 31 серпня 1996 року № 1033 «Про заходи щодо залучення додаткових надходжень до бюджету та підвищення ефективності витрачання бюджетних коштів для забезпечення фінансування соціальних виплат населенню»;
  • постанова Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції».

Проте варто враховувати, що статтею 25 Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції» особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України. Але це варто зазначити що норма статті 25 Закону № 1700 на період воєнного стану не дії, а щодо сумісництва для окремих категорій осіб встановлені спеціальні дозволи щодо такої роботи. Так, 03 серпня 2022 року набуває чинності Закон України від 8 липня 2022 року № 2381-IX «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо особливостей застосування законодавства у сфері запобігання корупції в умовах воєнного стану».

Законом установлено, що на період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (затверджено Законом України від 26 листопада 2018 року № 2630-VIII «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»), обмеження, встановлене пунктом 1 частини першої статті 25 Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції», тобто заборона працювати за сумісництвом або займатися іншою оплачуваною діяльністю, не поширюється:

  • на державних службовців (крім державних службовців категорії «А»);
  • на посадових осіб місцевого самоврядування (крім посадових осіб, посади яких віднесені до першої — третьої категорій), якщо такі особи перебувають у відпустці без збереження заробітної плати;
  • на посадових осіб місцевого самоврядування (крім посадових осіб, посади яких віднесені до першої — третьої категорій), якщо такі особи перебувають у простої.

Читайте статтю «Сумісництво державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» в Живому журналі «КАДРОВИК.UA».

Вікторія Ліпчанська
Вікторія Ліпчанська
шеф-редактор кадрового напряму групи компаній «МЕДІА-ПРО» та журналу «КАДРОВИК.UA», президент Всеукраїнської асоціації кадровиків, головний координатор Академії Трудових Відносин

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...
Мобілізація за новими правилами: Президент підписав Закон
Сьогодні Президент України підписав Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації ...