...
Реєструйся

Новації щодо питань відпустки у 2024 році


У 2024 році державні службовці отримали нові правила відпочинку. Зокрема, законодавцем чітко визначено, що у поточному робочому році держслужбовці мають використовувати дні відпустки по максимуму, адже усі залишки будуть компенсовуватись матеріально.

Так, з 01 січня 2024 року набув чинності Закон України № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» (далі — Закон № 3460). Статтею 33 цього Закону встановлено, що до кінця 2024 року працівник державного органу має використати щорічні відпустки, визначені пунктом 1 частини першої статті 4 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504), на які він набув право за останній відпрацьований робочий рік.

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

 

Щорічні відпустки держслужбовців

Зокрема, до щорічних відпусток держслужбовця належать такі:

  • основна відпустка,
  • додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці,
  • додаткова відпустка за особливий характер праці,
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Важливо розуміти, що робочий рік рахується з дня укладення трудового договору (ст. 6 Закону № 504), тобто мається на увазі не календарний рік і для кожного працівника будуть свої дати.

 

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Водночас якщо до кінця 2024 року працівник держоргану не використає щорічні основну та додаткову відпустки, він отримає грошову компенсацію за всі дні невикористаної відпустки, на які він набув право за останній відпрацьований робочий рік, але у межах затверджених видатків на оплату праці відповідного державного органу (відповідно до Закону № 3460). Раніше невикористані дні відпустки переносились на наступний рік.

Таким чином, уже в 2024 році роботодавцям необхідно враховувати вимоги Закону № 3460 під час надання відпусток своїм працівникам.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Сьомий апеляційний адміністративний суд

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...
Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...