...
Реєструйся

Нові Норми безоплатної видачі спецодягу, спецвзуття й інших засобів індивідуального захисту працівникам підприємств електроенергетичної галузі


Відповідно до статей 8 і 28 Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII, пунктів 8 і 10 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 423, наказом Міністерства соціальної політики України від 27 серпня 2018 року № 1224 затверджено Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам підприємств електроенергетичної галузі (далі — Наказ № 1224; Норми).

Наказом № 1224 визнано таким, що втратив чинність, наказ Державного комітету України з нагляду за охороною праці «Про затвердження Норм безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту для працівників підприємств електроенергетичної галузі» від 1 листопада 2004 року № 241.

Наказ № 1224 набирає чинності з дня його офіційного опублікування (наразі не набув чинності).

Норми розроблено для забезпечення працівників підприємств електроенергетичної галузі, залучених до робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також робіт, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту (далі — ЗІЗ).

Своєю чергою, Норми поширюються на підприємства, установи, організації незалежно від форм власності й підпорядкування, які виконують роботи з експлуатації, ремонту, наладки електростанцій, теплових та електричних мереж, обслуговування споживачів, та встановлюють для роботодавця вимоги щодо безоплатної видачі ЗІЗ (тип, вид, захисні властивості) та строки носіння чи використання працівниками, для яких їх використання є обов’язковим під час трудового процесу.

У Нормах професійні назви робіт (професій, посад) працівників зазначено відповідно до Національного класифікатора України «Класифікація професій» ДК 003-2010, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 липня 2010 року № 327.

ЗІЗ мають відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2008 року № 761.

Окрім вимог Норм, працівники підприємств електроенергетичної галузі, які виконують роботи, що належать до інших видів виробничої діяльності, які не зазначені у Нормах, мають забезпечуватися ЗІЗ відповідно до чинного законодавства.

За контроль і своєчасність забезпечення працівників ЗІЗ відповідають органи державного нагляду за охороною праці, профспілки і служби охорони праці організацій та підприємств.

Придбати видання Архів журналу

Матеріали до теми


Про Національний план спільних дій щодо відзначення Дня охорони праці у 2024 році
Проблеми неформальної економіки, незадекларованої праці, виробничого травматизму в умовах повномасштабної війни наносять невиправної шкоди обороноздатності країни та економіці. Подолати ці ...