...
Реєструйся

Новий керівник Мінфіну оцінила реалістичність підвищення «мінімалки»


За словами Маркарової, уряд зможе розглянути питання підвищення мінімальної зарплати при виконанні бюджету.

Уряд зможе розглянути питання підвищення мінімальної заробітної плати в Україні в разі виконання бюджетних показників.

Про це заявила виконувачка обов’язків міністра фінансів Оксана Маркарова в ефірі одного з телеканалів.

За її словами, уряд налаштований, щоб усі реформи і перетворення, що проводяться позначалися на добробуті громадян. «Ми вже піднімали мінімальну заробітну плату і, зрозуміло, хотіли б мати можливість підняти її в майбутньому. Чи буде це реалістично – залежатиме від того, як буде розвиватися економічна ситуація», – сказала Маркарова.

При цьому вона зазначила, що на сьогодні можна говорити про стриманий оптимізм. «Бюджет виконується, і ми сподіваємося, що якщо у нас далі буде виконання, а ще краще – перевиконання по бюджету, ми зможемо підійти, як закладено в бюджеті, до питання підвищення, зокрема, й мінімальної заробітної плати», – додала Маркарова.

Раніше заступник міністра фінансів Сергій Марченко заявив, що за результатами першого кварталу 2018 року недоотримання доходів держбюджету становило 6 млрд грн, у зв’язку з чим немає можливості підвищувати «мінімалку», проте уряд розгляне таку можливість за результатами першого півріччя.

Разом з тим у Національному банку заявили, що необдумане підвищення мінімальної заробітної плати в Україні без одночасних заходів підвищення продуктивності праці матиме інфляційний тиск, що змусить НБУ дотримуватися більш жорсткої монетарної політики.

Довідка УНІАН. Інфляція в Україні в 2017 році – грудень 2017 року до грудня 2016 року – прискорилася до 13,7% порівняно з 12,4% у 2016 році, виявившись вищою від прогнозів Національного банку на рівні 12,2% і цільового орієнтиру регулятора в розмірі 6 -10%.

Із 1 січня 2017 року в Україні мінімальну заробітну плату було збільшено вдвічі – до 3200 грн, що, за оцінками експертів, стало одним з ключових чинників перевищення інфляції за підсумками року над цільовим показником НБУ.

Джерело: economics.unian.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...
З 01.04.2024 змінюється розмір мінімальної заробітної плати: на які показники це вплине
Мінімальна заробітна плата (МЗП) – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна ...