...
Реєструйся

Обмеження праці жінок на роботах у нічний час та тривалість такої роботи: роз’яснення Держпраці


Який саме час вважається нічним

Відповідно до частини третьої статті 54 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

Згідно зі статтею 175 КЗпП, залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей економіки України, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України.

Зазначені у частині першій статті 175 КЗпП обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї.

ЗАПИС вебінару «СПРОЩЕНИЙ РЕЖИМ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ»
Усі вебінариІндивідуальні кадрові консультації • podpiska@mediapro.com.ua

Що змінилося в умовах дії воєнного стану

Проте, нормами частини першої статті 8 Закон України від 15 березня 2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136) визначено, що у період дії воєнного стану не залучаються до роботи в нічний час без їх згоди: вагітні жінки і жінки, які мають дитину віком до одного року, особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

У мирні часи, до початку військової агресії рф, частиною першою статті 54 КЗпП було передбачено, що при роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочувалася на одну годину. Це правило не поширювалося на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу.

Зразок наказу про зміну режиму роботи підприємства — завантажуйте безоплатно
Замовити розроблення кадрових документів

Тривалість нічної роботи зрівнювалася з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем (ч. 2 ст. 54 КЗпП).

На сьогодні, у період дії воєнного стану, норми частини першої і другої статті 54 КЗпП не застосовуються (ч. 2 ст. 8 Закону № 2136).

Заступник начальника відділу управління з питань праці Наталя Морозова

Читайте також:

Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці

Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...