...
Реєструйся

Обов’язковий військовий облік жінок з 1 жовтня: розвінчання міфів


Напевно, тільки лінивий не бачив статті про військовий облік жінок з 1 жовтня 2023 року. Давайте внесемо трохи ясності в питання.

 

Чому йдеться саме про 1 жовтня 2023 року?

23 квітня 2021 року набрав чинності Закон України від 30 березня 2021 року № 1357 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку», яким, зокрема, було внесено зміни до Закону України від 30 липня 2023 року № 2232 «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон № 2232), а саме частину 11 статті 1 викладено в такій редакції: «Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

А 11 жовтня 2021 року наказом Міністерства оборони України № 313 (далі — Наказ № 313) затверджено Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Раніше писали: Щодо оформлення та/або переоформлення бронювання військовозобов’язаних: лист Мінекономіки

Згодом наказом Міністерства оборони України від 7 лютого 2022 року № 35 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11.10.2021 р. № 313» затверджено оновлену редакцію Наказу № 313 в частині скорочення спеціальностей, які потрапляють до такого переліку із 35 до 14 фахових напрямів, після одержання яких жінки беруться на військовий облік, а облік за ними визначили з 1 жовтня 2022 року.

Проте кількість невизначеності в нормативній базі, а також оголошення воєнного стану та ймовірна заборона на виїзд за кордон жінок після постановки на військовий облік викликали багато обурення.

Враховуючи ці обставини, наказом Міністерства оборони України від 6 вересня 2022 року № 259 було відтерміновано строк взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік на 1 рік — до 1 жовтня 2023 року.

Саме з цієї дати Головнокомандувач ЗСУ має забезпечити: «взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

ЧИТАЄМО БУКВАЛЬНО! Написано: «Забезпечити взяття жінок на облік військовозобов’язаних згідно з Переліком».

Чи написано в цій нормі, що ЖІНКАМ ПОТРІБНО СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК? ТАКОГО ІМПЕРАТИВУ В ЦІЙ НОРМІ НЕМАЄ.

А 26 жовтня 2022 року набув чинності Закон України від 7 жовтня 2022 року № 2664 «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних», яким змінено норму закону Закону № 2232 — частину 11 статті 1.

ВРУ постановила, що:

  • Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.
  • Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.

Остаточно питання, станом на сьогодні, узгодив Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі — Порядок № 1487).

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

 

Які умови військового обліку жінок згідно з Порядком № 1487?

 Загальні умови військового обліку містяться у пунктах 50 та 51 Порядку № 1487.

Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку (до 05 січня 2023 року) можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Читайте також: Змінено умови призову на військову службу обмежено придатних до військової служби

 

Дії роботодавця

Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

 

Що робити жінкам, які здобули відповідну освіту та не працевлаштовані?

Непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

Аудит з питань військового обліку — комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам законодавства

 

А як бути випускницям-медикам та випускницям-фармацевтам?

Заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за 2 місяці до завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою подають список щодо таких жінок до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності яких вони розташовані.

Зазначені списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного та внесення інформації до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Видача тимчасових посвідчень військовозобов’язаного зазначеним у списках жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, здійснюється районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого розташовані заклади освіти. Строк дії таких посвідчень — 30 діб.

Жінки, яким видано такі тимчасові посвідчення військовозобов’язаного повинні в 7-денний строк з дня отримання таких посвідчень прибути до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце їх проживання, для взяття на військовий облік.

А вже взяття таких жінок на військовий облік військовозобов’язаних здійснюється після визначення їх придатності до військової служби, внесення персональних даних до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з подальшим оформленням відповідного військово-облікового документа.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

 

Як бути жінкам, які не є ані медиками, ані фармацевтами?

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міноборони, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

 

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Мар’яна Винничук
Мар’яна Винничук
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


Аграрії звернулися до Уряду з проханням продовжити бронювання працівників на три місяці
Українська зернова асоціація просить уряд продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних на три місяці, поки адаптують нормативні акти відповідно до нового закону про ...
18 травня запрацює е-кабінет військовозобов’язаних: Міноборони надало пояснення щодо роботи застосунку
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового ...
Штрафи за порушення правил військового обліку планують збільшити
Представники трьох різних парламентських фракцій розповіли, наскільки можуть зрости штрафи за порушення правил військового обліку для громадян України, інформує «Протокол». ...