...
Реєструйся

Обставини, за яких проводиться відрахування з пенсії


Відповідно до законодавства, з пенсії можуть відрахувати деякі суми коштів. Відрахування з пенсії проводяться на підставі судових рішень, ухвал, постанов та вироків (щодо майнових стягнень), виконавчих написів нотаріусів та інших документів. Це відбувається у випадках, коли потрібно сплатити відшкодування збитків, завданих пенсіонером, утримування сім’ї, тобто аліменти, чи повернення отриманих зайвих сум пенсії.

Читайте також: Записи в трудовій книжці чорнилом різного кольору — не перешкода: законопроєкт №10331

 

Розмір відрахування з пенсії

Розмір відрахування з пенсії обчислюється із суми, що належить пенсіонеру до виплати і за законом, може бути відраховано не більше 50 % пенсії:

  • на утримання членів сім’ї (аліменти);
  • на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств та організацій;
  • на відшкодування пенсіонером збитків, завданих каліцтвом або іншим завданням шкоди здоров’ю, а також у зв’язку зі смертю потерпілого.

З інших видів стягнень може бути відраховано не більше 20 % пенсії.

Читайте також: Розраховуємо пенсію за віком

 

Зобов’язання пенсіонерів

Пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати, зокрема про:

  • вступ на роботу чи звільнення з роботи;
  • реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи — підприємця.

Виплати надміру виплачених сум пенсій внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

 

Юрист з кадрових питань і трудового законодавства — online
Унікальна послуга на ринку України!
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Виконавчий документ про стягнення періодичних платежів може бути самостійно надісланий стягувачем безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі — підприємцю, фізичній особі, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

Увага! Тимчасово, на період дії воєнного стану на території України припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни російської федерації).

Кадрова система «КАДРИ.UA» — сучасний інструмент кадрових рішень
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: ПФУ

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...