...
Реєструйся

Про дозвіл ДПСУ на перебування у прикордонній смузі: що слід врахувати під час планування відряджень і виконання робіт


Уряд вніс зміни до Положення про прикордонний режим, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1147 (далі — Положення № 1147), якими передбачено, що громадяни України, іноземці та особи без громадянства мають право в’їжджати у контрольований прикордонний район, перебувати, проживати або пересуватися в його межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.

Крім того, зміни передбачають обмеження у вільному в’їзді, перебуванні, проживанні, провадженні робіт й пересуванні осіб у прикордонній смузі. У Держприкордонслужбі зазначили, що це ділянка місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону.

 

Кадрова система «КАДРИ.UA» — сучасний інструмент кадрових рішень
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

 

У чому полягають обмеження

Обмеження полягають в отриманні дозволу особами, які планують здійснювати в’їзд, перебувати та проводити роботи у межах прикордонної смуги, у відповідного органу ДПСУ. Механізм отримання дозволу передбачений прийнятими Урядом змінами.

Зокрема, видачу дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу здійснюють органи Державної прикордонної служби, які безпосередньо виконують завдання у визначеній зоні відповідальності. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб. Дозвіл фізособам віком до 18 років надається за зверненням одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або іншого законного представника.

 

Опрацювання звернень

Орган ДПСУ не пізніше десяти робочих днів з дня надходження звернення про надання/визнання недійсним дозволу та документів, що додаються до нього (перелік передбачений прийнятими змінами), приймає рішення про надання дозволу, про відмову в наданні дозволу або про визнання наданого дозволу недійсним.

Читайте також: Дата у квитку та в наказі про відрядження не збігається: коментар ДПС

Форма рішення про надання/відмову в наданні або визнання дозволу недійсним буде встановлена МВС.

Про прийняте рішення орган Держприкордонслужби не пізніше наступного робочого дня повідомляє заявника з використанням офіційного каналу зв’язку, зазначеного у зверненні.

Орган ДПСУ відмовляє в наданні дозволу або визнає виданий раніше дозвіл недійсним у разі виявлення обставин, зазначених у частині п’ятій статті 24 Закону України від 4 листопада 1991 року № 1777-XII «Про державний кордон України» (далі — Закон № 1777).

Відповідно до частини другої статті 22 Закону № 1777, до прикордонної смуги не включаються населені пункти і місця масового відпочинку населення.

 

Кому не потрібно отримувати дозвіл

Окремо визначено категорію осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно. Зокрема, дозволи не потрібні:

  • особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;
  • водіям вантажних автомобілів та супроводжуючим їх особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;
  • особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі;
  • іншим особам згідно з визначеним переліком.

Читайте також: Відряджений працівник скористався послугами ФОП: чи відображати компенсацію в додатку 4ДФ

Авіаційні роботи, будівництво, вирубування дерев і чагарників, водокористування, геологічне вивчення, дорожні та інші дослідження, гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні, водолазні роботи, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з парашутів та інша діяльність (передбачена пунктом 17 Положення № 1147) у межах прикордонної смуги повинні проводитися з дозволу та після інформування відповідно органу Держприкордонслужби перед безпосереднім провадженням такої діяльності.

 

Крім цього, урядом установлено спеціальний прикордонний режим та заборонено вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов’язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок шириною 30 – 50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону України з російською федерацією і республікою білорусь — шириною до 2 кілометрів, які надано в постійне користування військовим частинам ДПСУ для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.

Читайте також: Витрати на таксі під час відрядження: додаткове благо чи ні?

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Все про відрядження. Спецвипуск № 3, 2023

Матеріали до теми


Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...