...
Реєструйся

Паперовий та електронний документи матимуть однакову юридичну силу: проект закону


Депутати подали законопроект щодо удосконалення електронної форми комунікації між громадянами, інститутами громадянського суспільства та державними органами.
15 жовтня група народних депутатів (Шкрум А.І ., Безгін В. Ю., Безугла М. В., Корнієнко О. С.) подали на розгляд до Верховної Ради проект закону № 2260 про внесення змін до деяких законів України.

Як зазначають народні обранці, законопроект розроблено у зв’язку з необхідністю приведення положень деяких законів України у відповідність до Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII (далі — Закон № 889), удосконалення електронної форми комунікації між громадянами, інститутами громадянського суспільства та державними органами, а також уточнення окремих понять.

Проектом закону пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів України, що регулюють діяльність окремих державних органів, зокрема в частині проходження та особливостей державної служби, врегулювання правового статусу державних службовців, повноважень керівників державної служби, виключення інституту погодження призначення керівників структурних підрозділів третіми особами, що відповідно до норм Закону № 889 вилучено як суб`єктивний чинник та інструмент впливу.

Також проектом закону пропонуються зміни, зокрема, до Кодексу законів про працю України, Законів України «Про статус народного депутата України», «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», згідно з якими письмовою формою документа є документ, створений у паперовій або електронній формі (у тому числі в автоматичному режимі) з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». При цьому пропонується визначити, що паперовий та електронний документ мають однакову юридичну силу.

Зокрема, законопроектом передбачено, що документи, складені в електронній формі (електронні документи) з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», мають таку саму юридичну силу, як і документи, складені в паперовій формі з власноручним підписом, і також вважаються письмовим документом.