...
Реєструйся

Пенсійна реформа 2018 року не відповідає реаліям сьогодення


Пенсійна реформа 2018 року, яка запровадила прив’язку призначення права на пенсію залежно від тривалості стажу не спрацювала в умовах пандемії та війни, вважає старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

“Реформа, яка запровадила прив’язку призначення права на пенсію в залежності від тривалості стажу і ці зростаючі критерії стажу, була запроваджена з 2018 року, щоб стимулювати людей працювати офіційно, сплачувати податки, внески. Тобто ідея була правильна, вона була як альтернатива підвищенню пенсійного віку. Але два роки ми жили в пандемії. Тепер ми уже рік в стані війни. І що буде далі, наскільки люди можуть вибирати зараз, де їм працювати, де їм здобувати стаж”, — каже Лідія Ткаченко.

За її словами, через війну багато людей думають про виживання, а не про можливість офіційного працевлаштування для майбутньої пенсії.

“Ситуація на сьогодні зі здобуттям стажу — це вже не 2018 рік. І говорити про те, що люди можуть вибирати, де їм працювати та на яких умовах, складно”, — зауважує експертка.

Звіти Пенсійного фонду України вказують, що кількість застрахованих осіб, за яких сплачуються внески скоротилась приблизно на 2-2,5 мільйони.

“Це велика цифра і, можливо, вона не повна. Для того, щоб здобути стаж, треба щомісяця платити хоча б мінімальний внесок. А в умовах війни не так багато людей мають неперервну зайнятість, щоб мінімальний внесок за них було сплачено щомісяця. Це стосується найманих працівників, яких зараз стало ще менше”, — каже Лідія Ткаченко.

За підсумками експертки, приблизно 3 млн українців за рік повномасштабної війни зовсім не матимуть стажу або матимуть лише кількамісячний стаж.

“Надалі ця кількість може збільшуватися”, — підкреслила Лідія Ткаченко.

Пенсійна реформа 2018 року
У жовтні 2018 року Верховна Рада ухвалила пенсійну реформу, яка передбачає підвищення мінімального страхового стажу. З 1 січня 2018 року пенсія за віком призначається за наявності 25 річного стажу станом на цю дату. Тобто у 2018 людина виходила на пенсію у 60 років, відпрацювавши 25 років. Кількість необхідного стажу, починаючи з січня 2018 щороку збільшуватиметься на 12 місяців. У 2028 році для виходу на пенсію необхідно буде мати 35 років стажу.

Пенсійна система України
Пенсійна система України, яка працює зараз, спирається на принцип солідарності поколінь. Це означає, що ті, хто працюють, фінансують пенсії тих, хто закінчив трудову діяльність. Тобто внески, які робляться у пенсійний фонд України, йдуть на виплату пенсій.

На кінець 2021 року, за даними Держстату, в Україні працювало 15,5 млн людей. Новіших даних немає, адже після 24 лютого 2022 року такі дослідження не проводяться. За даними Пенсійного фонду України, станом на 1 липня 2022 року пенсію в Україні отримували 10,7 млн людей.

«Строкові трудові договори. Спецвипуск № 4′ 2022» від експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Трирівнева пенсійна система
Пенсійна реформа в Україні розпочалася ще у 2004 році. Тоді прийняли Закони України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та “Про недержавне пенсійне забезпечення”. Ціль реформи — перейти на трирівневу пенсійну систему.

Перший рівень — це солідарні пенсії. Коли громадяни, що працюють, сплачують внески до Пенсійного фонду, і з цих коштів виплачуються пенсії нинішнім пенсіонерам.

Другий рівень — система пенсійних накопичень. Коли людина, роботодавець чи обоє сплачують щомісячно відсоток до спеціального пенсійного фонду, яким людина буде користуватися після виходу на пенсію. Одна з переваг накопичувальної пенсії — її можна передати у спадок.

Третій рівень — добровільне недержавне пенсійне забезпечення. Завдяки йому можна накопичити додаткові пенсійні кошти для себе, близьких або працівників свого підприємства.

Зараз в Україні функціонують лише перший і третій рівні. Тобто діє змішана пенсійна система.

Джерело: СУСПІЛЬНЕ


Вебінар «Трудовий договір vs цивільно-правовий договір»

✔ З’ясуємо поняття: трудовий договір, контракт, цивільно-правовий договір, трудова угода
✔ 25 критеріїв для розмежувань трудових договорів і договорів цивільно-правового характеру

ФОРМАТ: Запис
ДАТА ПРОВЕДЕННЯ: 26 вересня 2022 року
Замовити

0 (800) 219-977(067) 317-58-86(095) 245-17-55

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...