...
Реєструйся

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин


Непрацездатні члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

Перелік непрацездатних членів сім’ї, які мають право на такий вид пенсії, визначено статтею 36 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058).

Заява про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника та необхідні документи (перелік за посиланням) подаються до сервісного центру головного управління Пенсійного фонду України (далі — ПФУ).

Звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника можна також через вебпортал електронних послуг ПФУ з використанням кваліфікованого електронного підпису або через засоби порталу державних послуг Дія. У такому разі до заяви додаються скановані копії оригіналів документів.

Читайте також: Як сплачувати за себе добровільні пенсійні внески

Обов’язково до пакету документів необхідно додати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу, наявного у особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника виникає через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Пенсія призначається відповідно до положень Закону № 1058.

Читайте також: Про врахування матеріальної допомоги під час обчислення пенсії

Важливо! Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин, нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи.

Читайте також: Чи враховуються для призначення пенсії дані нотаріально засвідченої копії трудової книжки?

Джерело: ПФУ

Передплата 2024

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...
Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...