...
Реєструйся

Як обчислюють допомогу по тимчасовій непрацездатності педпрацівникам з неповним педагогічним навантаженням: роз’яснення ПФУ


В межах компетенції Пенсійний фонд України у листі від 06 вересня 2023 року № 2800-030401-8/49933 надав роз’яснення про застосування пункту 28 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266 (далі — Порядок № 1266).

У пункті 28 Порядку № 1266 визначено, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку. Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної зарплати (або її частини), встановленого законом на день настання страхового випадку.

 

Читайте також: Як оплачувати дні тимчасової непрацездатності, якщо під час перебування у щорічній відпустці працівниця одночасно доглядала за хворою дитиною та хворіла сама?

Також пункті 5 Порядку № 1266 визначено, що у разі коли середня зарплата обчислюється відповідно до пункту 28 Порядку № 1266, середньоденна зарплата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу), мінімальної зарплати або їх частини (у разі, коли особа працює у режимі неповного робочого дня чи тижня), на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Читайте також: Працівник звільнився з роботи під час періоду тривалої тимчасової непрацездатності. Чи оплатяться йому дні непрацездатності після звільнення?

Враховуючи, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі компенсації втрати зарплати, у випадку коли для педагогічного працівника передбачено не повне педагогічне навантаження, обчислення середньої зарплати здійснюється відповідно до пункту 28 Порядку № 1266 із частини тарифної ставки з урахуванням запланованого педагогічного навантаження.

Пенсійний фонд України

Читайте також: Чи буде оплачено листок непрацездатності, якщо людина захворіла під час проходження випробувального строку?

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA


Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

  • Вичерпно про порядок оформлення «лікарняних»
  • Надаємо готові зразки наказів
  • Гарантуємо письмову консультацію від експерта

тел.: 0 (800) 219-977, (067) 317-58-86
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...