...
Реєструйся

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника: запитання — відповідь ПФУ


До Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) звернулися із запитанням:

Я звільнилася з роботи й доглядаю чотирирічну доньку, яка часто хворіє. Мій чоловік, який утримував нашу сім’ю, загинув під час обстрілів. Чи призначать мені пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо донька таку пенсію вже отримує?

Відповідь ПФУ:

Відповідно до Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

До непрацездатних членів сім’ї, які мають право на призначення такого виду пенсії, належить, зокрема дружина, незалежно від віку й працездатності, за умови, що вона не працює та зайнята доглядом за дитиною померлого годувальника до досягнення нею 8 років.

За таких умов ви можете звернутися за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника до зручного сервісного центру ПФУ із заявою про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. До заяви необхідно додати такі документи:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про смерть чоловіка;
  • копія трудової книжки (для підтвердження факту, що ви не працюєте й зайняті доглядом за дитиною до досягнення 8 років);
  • про реєстрацію місця проживання разом із чоловіком за однією адресою (у разі відсутності відповідної інформації в паспорті).

Джерело: Пенсійний фонд України

Курс лекцій в форматі PDF «ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАГАЛЬНОГО ДІЛОВОДСТВА»

Матеріали до теми


У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...