...
Реєструйся

Пенсійна реформа – проміжний результат: зростання пенсій і збільшення застрахованих осіб


Рік тому, у жовтні 2017 року, Верховною Радою було ухвалено розроблений Урядом Володимира Гройсмана Закон про пенсійну реформу, та запущено комплексний процес змін у пенсійній системі України.

Потреба у таких змінах була викликана розбалансованістю існуючої на той час пенсійної системи, відсутністю мотивацій і стимулів для громадян брати участь у пенсійній програмі.

Впровадження нових механізмів дозволило навести лад у пенсійній системі, створити мотиваційні механізми для залучення громадян до пенсійної програми, досягти відчутного збільшення розміру пенсійних виплат і розпочати їхню автоматичну індексацію.

Сьогодні ми маємо можливість говорити про певні проміжні результати, які доводять правильність обраного Урядом шляху. Це не означає, що мети вже досягнуто, але вже зараз можна говорити про позитивні тенденції у напрямку збільшення розміру пенсій та оздоровлення пенсійної системи загалом.

Так, внаслідок осучаснення пенсій за єдиною формулою, пріоритетом якої визначено кількість сплачених внесків роботодавцем за працівника протягом трудової діяльності, розмір середньої пенсії станом на 1 січня 2018 року зріс на 36 відсотки. А з першого квітня 2018 року було проведено автоматичний перерахунок пенсій для 2,7 мільйонів пенсіонерів, які набули страховий стаж після призначення пенсії. Багато це чи ні? Очевидно, що рівень достойних пенсій не досягнуто, але, це було перше збільшення такого порядку починаючи, фактично, з 2010 року. І завдяки Пенсійній реформі воно відбуватиметься постійно в автоматичному режимі, без втручання політиків.

Також, з 1 січня 2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №103 було перераховано пенсії військовослужбовцям, на першому етапі розмір підвищення становив 50 відсотків від загального підвищення пенсії. Наступний етап реалізації постанови відбудеться шляхом виплати з 1 січня до 31 грудня 2019 року 75 відсотків (плюс 25 відсотки) суми підвищення пенсії, а третій етап триватиме з 1 січня 2020 року і забезпечить усі 100 відсотків (плюс 25 відсотки) суми підвищення пенсії.

Разом із тим, однією з головних проблем Пенсійного фонду є його дефіцит, який внаслідок розбалансування пенсійної системи лише зростав. Основним шляхом подолання зазначеної проблему Урядом було обрано зростання власних надходжень Пенсійного фонду через детінізацію ринку праці та залучення нових учасників до пенсійної програми. У результаті впровадження комплексних заходів, чисельність застрахованих осіб зросла на 175 тисяч чоловік.

Але реформа не є разовим заходом, який одномоментно вирішує усі проблеми. Це послідовний процес, який складається з декількох етапів, на кожному з яких впроваджуються відповідні наявним ресурсам зміни. Таким чином, окрім запланованого підвищення пенсій військовим пенсіонерам, у 2019 році відбудеться автоматична індексація пенсій усім пенсіонерам, яким призначена пенсія на загальних умовах. Така індексація запланована орієнтовно на березень 2019 року, і відбуватиметься щорічно усі наступні роки в автоматичному режимі.

Також, очікуються зміни до порядку нарахування та сплати єдиного соціального внеску, у випадку підтримки відповідного законопроекту. Окрім очевидного результату у вигляді детінізації ринку праці та руйнування тіньових схем і, як наслідок, збільшення власних надходжень до Пенсійного фонду, це сприятиме також збільшенню майбутніх пенсій сьогоднішніх працівників.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...