...
Реєструйся

Підміна трудових відносин цивільно-правовими: як її уникнути


Між працівником і роботодавцем завжди укладається трудовий договір, тоді як цивільно-правовий договір укладається з незалежним підрядником. Щоб відрізнити трудові відносини від підрядних, треба розуміти, з якою метою укладають договір.

Якщо потрібно виконати певний обсяг робіт, виконавець зобов’язується передати замовнику результат роботи й робить усе самостійно, у такому разі укладається один із цивільно-правових договорів: договір підряду, договір про надання послуг або інший.

Якщо йдеться про систематичне виконання обов’язків, що належать до конкретної посади, спеціальності чи трудової функції в діяльності компанії та потребують присутності на робочому місці за визначеним графіком, а роботодавець організовує процес роботи, дає вказівки й контролює виконання, це трудові відносини між працівником і роботодавцем.

Людина є найманим працівником, якщо:

  • виконує роботу в інтересах однієї особи чи організації;
  • користується обладнанням, матеріалами й приміщенням замовника;
  • не припиняє трудову діяльність після виконання завдання;
  • отримує фіксовану винагороду за процес роботи, а не за результат;
  • має питати дозволу про відгули й відпустки.

Вигідна ціна! Великий кадровий комплект 2022 рік. Замовляйте за посиланням.

Джерело: Головне управління Держпраці у Запорізькій області

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...