...
Реєструйся

Підприємства просять подовжити чинні бронювання військовозобов’язаних ще на місяць — звернення ЕБА


Із 31 січня 2023 року діє постанова КМУ від 27 січня 2023 року № 76, яка визначила новий порядок бронювання військовозобов’язаних працівників. Про те, кого із військовозобов’язаних можна забронювати за новим порядком, читайте тут: Новий порядок бронювання військовозобов’язаних: роз’яснення Мінекономіки.

В ЕБА відзначають, що згідно з цією постановою відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним рішеннями Мінекономіки України до 31 січня 2023 року, залишаються чинними упродовж строку, на який вони надані.

Проте у представників рітейлу, фармацевтичної та медичної галузей, усіх напрямків сільського господарства та інших критично важливих підприємств, що бронювали своїх працівників, склалася ситуація, за якої строк відстрочки від призову працівників, які були заброньовані в першу чергу (в березні 2022 року), враховуючи всі періоди автоматичного продовження дії відстрочок, спливає у лютому 2023 року. При цьому бізнес повідомляє про непоодинокі випадки, коли таким працівникам ТЦК та СП видавали повістки із вимогою щодо прибуття до ТЦК та СП на наступний день після спливу строку відстрочки (наприклад, повістка видана на 16 лютого 2023 року, а строк дії відстрочки спливає 15 лютого 2023 року).

Наразі за новим порядком маємо невизначеність щодо документального підтвердження відповідності підприємств окремим критеріям, адже місцева влада та міністерства мають визначити критерії критичності для своїх напрямків, регіонів. Окрім того, за деякими критеріями для підприємств є неоднозначною можливість надати інформацію (наприклад, щодо подання податкової звітності за останній квартал, оскільки строк подання звітності ще не настав). Тому, за попередніми оцінками бізнесу, процедура бронювання працівників за новим Порядком триватиме майже місяць.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Встигни замовити за вигідною ціною

Це створює високу ймовірність того, що бізнес не встигне завершити всю процедуру бронювання за вказаною вище категорією працівників до спливу дії за ним відстрочки від призову на військову службу, а це ставить під загрозу стале функціонування окремих підприємств, так і економіки в цілому.

Тож ЕБА звернулася до Прем’єр-міністра України із проханням сприяти подовженню чинних бронювань ще на місяць.

Також читайте:

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA


Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку

  • Формат (розмір): 210×297 мм
  • Обсяг: 60 с.

Зручний друкований журнал. Оскільки його заповнюють за результатами перевірки рукописним текстом, графи журналу розташовані таким чином, щоб до них було зручно змістовно заносити результати проведеної перевірки (звіряння), недоліки, висновки та пропозиції, рішення керівника, відмітки про усунення виявлених недоліків.
Замовити

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
Звільнення працівника без двотижневого попередження під час дії воєнного стану: інспекція праці надає пояснення
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.12.2022 року ...
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію
Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження ...