...
Реєструйся

Плани українських компаній щодо підвищення зарплат: на що сподіватися у 2024 році


З початком повномасштабного вторгнення ринок праці зазнав неабияких змін і викликів — бізнеси були змушені проводити скорочення штату, зменшити зарплати працівникам, закривати певні напрями діяльності, переформатовуватися або зовсім припиняти свою діяльність. Сьогодні війна на території всієї України триває майже два роки — деяким компаніям уже вдалося реабілітуватися й адаптуватися до принципово нової реальності, а деякі — ще перебувають на шляху до довоєнних комерційних показників.

Компанія robota.ua провела опитування серед роботодавців, чи планують вони збільшувати винагороду своїм працівникам у 2024 році. Отже, до чого готуватися найманим працівникам у наступному році?

 

ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ
Зразки документівЗамовити розроблення кадрових документів

 

Хто брав участь в опитуванні?

В опитуванні взяли участь 340 українських компаній — 136 невеликих бізнесів зі штатом менше ніж 50 працівників, 116 фірм зі 50 – 250 працівниками, 53 організації з 250 – 1000 працівниками та 35 великих компаній зі штатом понад 1 000 фахівців.

Найбільша кількість опитаних роботодавців є представниками сфери торгівлі (29 %), виробництва/будівельного сектору (11,5 %), IT (9 %), промисловості (7,5 %) та сфери послуг (7 %). Також серед компаній-респондентів є представники сільського господарства, банківської сфери та фінансів, транспорту та логістики, маркетингу/реклами/PR, туризму та готельно-ресторанної галузі, юриспруденції, мистецтва та мас-медіа, освіти та науки, державного сектору, HR та управління персоналом, агропромислового комплексу та інших індустрій.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

 

Що було у 2023 із заробітними платами?

Приємно дивує той факт, що понад 60 % опитаних роботодавців (207 з 340) підвищували зарплати всім своїм працівникам у 2023 році. Крім того, 25 % респондентів зазначили, що вони збільшували винагороду, але не всім членам команди. І лише 13 % опитаних представників компаній зовсім не підвищували оклад своїм працівникам.

Результати опитування показують, що зарплата є не єдиною мотивацією, яку пропонують роботодавці сьогодні. Найпопулярнішими додатковими винагородами є фінансові бонуси за результатами роботи (56 %), навчання коштом компанії (45 %), знижки на продукти чи послуги компанії (35 %), медичне страхування (19 %) та харчування коштом компанії (14 %). Лише 14 % опитаних роботодавців (49 з 340) не пропонують команді жодних додаткових бонусів і пільг.

Дослідження підтверджує той факт, що переважна більшість компаній при формуванні компенсаційної політики спираються на загальну ринкову картину — 75 % респондентів платять своїм працівникам за медіаною ринку. Також 15 % опитаних роботодавців зазначили, що вони платять вище медіани ринку, а 10 % зізналися, що платять зарплати, нижчі за ринкові, бо пропонують інші переваги та бонуси.

Вебінар «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом»
0 (800) 219-977 •
podpiska@mediapro.com.ua

 

На що чекати працівникам у 2024 році?

Згідно з результатами проведеного опитування, 50 % компаній планують підвищувати працівникам зарплати в наступному році. Крім того, 39 % респондентів зазначили, що розглядають таку можливість, але поки що не прийняли остаточне рішення. А от 11 % компаній однозначно заявили, що не планують збільшувати заробітні плати.

Також роботодавців запитали про те, який відсоток зростання фонду оплати праці вони закладають на перегляд заробітної плати співробітникам у 2024 році у порівнянні з 2023. Результати розподілилися таким чином:

  • 37 % опитаних компаній — на 11-20 відсотків,
  • 30 % — на 1– 10 відсотків;
  • 7 % — на 21 – 30 відсотків.

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Крім цього, 55 % опитаних організацій планують провести 1 хвилю підвищення зарплати працівникам, 39 % — 2 хвилі, 4 % — 3 хвилі та 2 % — 4 хвилі.

Більшість компаній планують перегляд заробітних плат уже взимку та навесні наступного року. Так, 39 % організацій обіцяють підвищити винагороди своїм працівникам у березні – квітні та 37 % — у січні – лютому. Решта компаній, відповідно, планують перегляд окладів пізніше протягом року.

Добірка матеріалів «Особова картка й особова справа: інструкція до застосування» 0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: ROBOTA.UA

Передплата

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...