Реєструйся

Посилення відповідальності за порушення колективних договорів


Верховна Рада України розглянула в першому читанні законопроєкт № 7629 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності».

Цей проєкт закону розроблено з метою реалізації положень Закону України від 23 лютого 2023 року № 2937-IX «Про колективні угоди та договори» в частині притягнення до відповідальності за порушення вимог законодавства під час укладення та виконання колективних угод і договорів (не набрав чинності).

Авторський дистанційний курс підвищення кваліфікації кадровиків від Вікторії Ліпчанської. Вищий рівень
Взяти участь: 0 (800) 219-977

Проєктом закону передбачається підвищення розміру штрафу за окремі види правопорушень:

  • ухилення від участі в колективних переговорах – від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (надалі нмгд) (чинна норма – від 3 до 10);
  • ненадання інформації, необхідної для ведення переговорів і здійснення контролю за виконанням угод, договорів – від 5 до 10 нмгд (чинна норма – від 1 до 5);
  • накладення штрафу за ненадання працівнику особами, які представляють роботодавця, інформації про укладення колективного договору, внесення до нього змін і доповнень – від 5 до 10 нмгд (наразі відсутній).

Право складати протоколи про ці правопорушення уповноважених на те посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю – Держпраці.

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»
Формат навчання: дистанційний. Максимально гнучкий графік.

Розгляд справ про такі адміністративні правопорушення проводиться у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці

Акція Весна у подарунок

Матеріали до теми


Працівник працює на посаді мобілізованого працівника, у який строк звільнити?
ЗАПИТАННЯ В який строк необхідно звільнити працівника, який працює на посаді мобілізованого працівника, який виявив бажання стати до роботи одразу ...