...
Реєструйся

Працівник на семінарі у вихідний день: як оплачувати


Інколи доводиться працівника залучати до роботи у вихідні або святкові дні. Це ж стосується відряджень на семінари, які проводяться по суботам або неділям. Мінсоцполітики роз’яснило, як у такому разі оплачувати час відрядження. Участь працівника у семінарі можна оформити як відрядження або як підвищення кваліфікації з відривом від виробництва. Усе залежить від мети семінару, місця проведення, видачі документа про освіту тощо.

Працівникам, які направлені у службове відрядження, виконану роботу оплачують відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку (ст. 121 Кодексу законів про працю, далі — КЗпП).

Якщо працівника направляли у відрядження спеціально для роботи у вихідні дні, то таку роботу можна компенсувати іншим днем відпочинку або в грошовій формі у подвійному розмірі.

Гарантії для працівників, яких направляють на підвищення кваліфікації з відривом від виробництва, визначає пункт 1 постанови КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28 червня 1997 року № 695. Вони включають: збереження середньої зарплати за основним місцем роботи за час навчання, оплату вартості проїзду працівника до місця навчання та назад і виплату добових за кожний день перебування в дорозі в розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень.

Лист Мінсоцполітики від 13 вересня 2019 року № 1318/0/206-19

Матеріали до теми


З 01.04.2024 змінюється розмір мінімальної заробітної плати: на які показники це вплине
Мінімальна заробітна плата (МЗП) – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна ...