...
Реєструйся

Працівникам не виплатять одночасно допомогу по частковому безробіттю та «лікарняні» чи «декретні» — Мінсоцполітики


Як компенсації заробітку застрахованій особі виплачують «лікарняні (декретні)»

У період тимчасової непрацездатності або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами допомогу по частковому безробіттю не надають. Натомість працівнику проводять виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах у порядку та на умовах, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105 (далі — № 1105).

Саме так пояснило Мінсоцполітики в листі від 26 серпня 2020 року № 8076/0/290-20.

Пояснюють свою позицію тим, що допомогу по частковому безробіттю на період карантину надають застрахованій особі у формі компенсації втраченого заробітку за період, коли вона не працювала у зв’язку з незалежними від неї обставинами.

Допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах надають застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу) у разі настання в неї страхового випадку та за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відповідно (ст. 22 та 25 Закону № 1105).

Тому кожен з видів допомоги є компенсацією застрахованій особі втраченого заробітку в разі настання відповідних обставин (страхового випадку) й одночасна їх виплата законодавством не передбачена.

Матеріали до теми


Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...