...
Реєструйся

Працюючі пенсіонери матимуть сплачувати внесок на безробіття


Скасування єдиного внеску із зарплати працюючих пенсіонерів може призвести до втрати 500 млн. грн

Звільнення працюючих пенсіонерів від сплати внеску на страхування на випадок безробіття в структурі єдиного внеску на сьогоднішній день передчасно. Це роз’яснено Мінсоцполітики в листі № 5674/0/14-15/18.

Відповідно до пункту 1 частини 1 ст. 43 Закону «Про зайнятість населення», статус безробітного може отримати особа працездатного віку до призначення пенсії (у тому числі на пільгових умовах або за вислугу років). Тобто, у разі втрати роботи працюючим пенсіонером він, відповідно до чинного законодавства, не має права зареєструватися як безробітний і отримувати матеріальне забезпечення, яке надається безробітним.

Відповідно до частини 5 ст. 6 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», такі особи мають право тільки на соціальні послуги щодо пошуку підходящої роботи, перенавчання та підвищення кваліфікації, а також на інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням.

У той же час повідомляється, що на сьогодні кількість працюючих пенсіонерів в Україні становить 2 660 тис. чоловік. У разі звільнення від нарахування єдиного внеску із зарплати працюючих пенсіонерів та за умови отримання ними мінімальної заробітної плати в розмірі 1 218 грн., втрати Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на випадок безробіття у 2015 році могли б скласти орієнтовно 500 млн. грн.

Мінсоцполіткі зазначило, що враховуючи прогнозоване в 2015 році зростання рівня безробіття до 11,5%, зменшення надходжень до Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на випадок безробіття може викликати ризик невиконання в повному обсязі Фондом своїх функцій із виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.