...
Реєструйся

Працівник виїхав, заява на відпустку від нього не надходила: як правильно діяти в такій ситуації?


Що робити роботодавцю з працівницею, яка не вийшла на роботу та поїхала закордон з території, на якій не ведуться бойові дії, загрози здоров’ю чи життю немає? Заяв щодо відпустки не надходило. Можна звільняти чи ні? Роз’яснення надає Держпраці.

Звільнення за прогул є видом дисциплінарного стягнення. Процедура притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності визначена статтею 149 Кодексу законів про працю України. До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення. Відсутність письмових пояснень працівника є підставою для поновлення його на роботі та оплати вимушеного прогулу.

При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

 

Вебінар «Відпустки в період воєнного стану» у форматі запитання-відповідь проходитиме в прямому ефірі на сторінці Facebook, 28 квітня 2022 року, час проведення: 12:30-14:00. Запитання практиків — відповіді експерта як алгоритм застосування законодавства про працю.

 

Якщо працівник є членом профспілкової організації потрібно також одержати згоду профспілки на звільнення.

Порушення процедури звільнення може призвести до виникнення індивідуального спору та подальшого розгляду його у судовому порядку.

Тому, якщо наразі неможливо забезпечити додержання вимог законодавства, в частині одержання пояснень відсутності на роботі та згоди профспілки, краще вирішувати це питання після закінчення війни.

Джерело: Головне управління Держпраці у Київській області

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...