...
Реєструйся

Працівнику медичної установи виплатили всі належні при звільненні суми


У листопаді поточного року на підставі зверненні заявниці — працівника медичної установи щодо можливого порушення стосовно неї вимог чинного законодавства про працю в частині звільнення та невиплати в повному обсязі всіх сум належних при звільненні, посадовими особами управління з питань праці ГУ Держпраці у Харківській області проведено позаплановий захід державного контролю даної медичної установи.

Відповідно до наданих в ході позапланового заходу документів встановлено, що згідно з наказом від 14 вересня 2021 року № 545 заявниця звільнена 14 вересня 2021 року, згідно з платіжним дорученням від 1 жовтня 2021 року № 1 виплата розрахункових коштів проведена 1 жовтня 2021 року № 1, що є порушенням частини першої статті 116 КЗпП України, а саме: «при звільненні працівника виплата усіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення». Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

З метою відновлення порушених прав працівника посадовими особами управління з питань праці здійснені відповідні роз’яснення та консультації для керівного складу медичної установи, в результаті чого була виплачена середньомісячна заробітна плата згідно з вимогами частини першої статті 117 КЗпП, а саме: «у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку».

Посадові особи управління з питань праці зазначають, що питання стосовно недопущення порушень прав медичних та інших працівників закладу охорони здоров’я знаходиться на контролі ГУ Держпраці у Харківській області.

Джерело: https://kh.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...