...
Реєструйся

Право працівників на додаткову відпустку під час воєнного стану


Законодавчими актами, що визначають державні гарантії реалізації працівниками права на відпустки, є Закон України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504) та Кодексу законів про працю України.

Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) було внесено зміни до порядку надання та компенсації відпусток, розрахунку стажу для щорічних основних та додаткових відпусток, встановлено деякі обмеження, а також додано нові види відпусток.

Можливість оформлення протягом періоду воєнного стану щорічних додаткових, соціальних, навчальних та інших відпусток тривалістю та на умовах, визначених законодавством про відпустки, не обмежується Законом № 2136.

Роз’яснення експерта проєктів «КАДРОВИК.UA»: Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері: компенсація, перенесення, продовження

Згідно з частиною другою статті 12 Закону № 2136, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Зверніть увагу! Зазначена вище норма стосується виключно випадків, коли працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Законом № 504 передбачені такі види додаткових відпусток (ст. 4 Закону № 504):

  • щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7 Закону № 504);

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці та її тривалість (ст. 8 Закону № 504);
  • додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях, додаткова відпустка окремим категоріям громадян (учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та іншим) (статті 13 — 162 Закону № 504).

Отже, під час воєнного стану працівник має право, крім основної щорічної відпустки, оформити додаткову відпустку.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці


Індивідуальна кадрова онлайн консультація з експертом особисто (ZOOM, VIBER, SKYPE)

Експерти-юристи проєкту «КАДРОВИК.UA» надають індивідуальні онлайн-консультації з трудового законодавства у робочий час:

з 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю.

0 (800) 219 977, (095) 694 01 07
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...