...
Реєструйся

Престижність професії в сучасному світі


Майже завжди, коли йдеться про вибір професії, ми чуємо слово «престижність», що в перекладі означає «авторитет», «повага». За якими ж критеріями можна судити про престижність професії?

Критерії:

  • потрібність;
  • корисність для оточення;
  • потреба в певних професійних, особливо вузькопрофільних, й особистих якостях;
  • матеріальна винагорода за виконану роботу.

Перша сходинка «престижного» рейтингу доволі передбачувана на сьогодні. Знати основи програмування означає опанувати мову, якою спілкується весь світ. Дипломовані програмісти зараз можуть знайти високооплачувану роботу як в Україні, так і за кордоном.

Це ж стосується і юристів. Однак ринок праці перенасичений такими фахівцями, і роботодавець обирає найкращих із найкращих. Така сама ситуація з економістами, менеджерами й педагогами.

Щодо робітничих професій, то багато хто не вважає престижною роботу в цеху чи на будівельному майданчику. А дарма. Чим менше охочих здобути робітничий фах, тим ціннішими будуть такі професіонали. Без електриків, медсестер, зварників, будівельників, кухарів, перукарів у житті просто не обійтися. Реалії сьогодення це підтверджують. Висококваліфіковані  електромонтери й медики — на вагу золота. Електрогазозварник, який уміє бездоганно з’єднати деталі складної конфігурації, фахівці з пошиття військового одягу або кухар, що володіє навичками приготування страв народів світу, працевлаштуються з першої спроби й зароблятимуть набагато більше, ніж менеджер із персоналу.

Досвід фахівців служби зайнятості говорить, що вища освіта, яка стала нормою, не гарантує працевлаштування. 75 % кадрової потреби становлять вакансії для представників робітничого профілю і дефіцит у таких працівників зростає. Тому варто замислитися про майбутній фах дитини ще зі старших класів, поступово вивчаючи ситуацію на локальному ринку праці. Освоєння робітничої професії нерідко дає старт до власного бізнесу. Адже вправні майстри своєї справи переходять від найманої праці до виконання приватних замовлень, що дозволяє їм на власний розсуд керувати вільним часом, формувати гнучкий робочий графік тощо. З іншого боку, той, хто надає послуги, також може диктувати й ціни на них.

Отримайте доступ до вебінару «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу».

Джерело: Львівський обласний центр зайнятості

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...