...
Реєструйся

Про додаткові відпустки на дітей та отримання компенсації в разі звільнення


Відповідно до статті 19 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504), одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

Комплект «Графік відпусток на 2023 рік»
Замовити • Для довідок: (063) 590-97-54

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Додаткова відпустка надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Соціальна відпустка не може бути поділена на частини. Тобто якщо працівник має право на цей вид відпустки, то він повинен використати її в повному обсязі.

Працівник також не втрачає право на соціальну відпустку в році смерті дитини або досягнення нею граничного віку для її надання. Якщо працівник не скористався правом на додаткову відпустку в поточному році, він має право взяти її в наступному. Строків давності за таким видом відпусток не передбачено.

Згідно зі статтею 24 Закону № 504, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи. Тобто у разі звільнення працівника, він має право взяти таку відпустку в повному обсязі або отримати грошову компенсацію.

Вебінар «Призупинення дії трудових договорів: як треба і не треба робити»

Формат: запис • Дата проведення: 4 листопада 2022 року

Наталя Морозова, заступник начальника відділу управління з питань праці

Джерело: Східне міжрегіональне управління Держпраці


Від редакції журналу «КАДРОВИК.UA»

У період дії воєнного стану, відповідно до частини 6 статті 6 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, не застосовуються, зокрема, норми статті 73 Кодексу законів про працю України. Тобто додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи надається з урахуванням всіх календарних дів, на які вона припадає.

Читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»:

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми