...
Реєструйся

Про індексацію пенсій і щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві


Індексація виплат, що здійснює держава, є одним з ключових інструментів підтримки фінансово найменш захищених громадян.

З 1 березня 2023 року відбулась індексації пенсійних виплат для 10,5 млн пенсіонерів. Вперше була здійснена індексація найнижчих пенсій.

Крім індексації пенсій, з 1 березня 2023 року відбулась індексація щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, і особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого.

Ці виплати також проіндексовані на 19,7 % для 167 тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого. Розмір підвищення виплат після перерахування не може перевищувати 1 500 грн.

Перерахування здійснюється згідно з Законом України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Нагадуємо: страхові виплати — це кошти, що виплачуються застрахованим особам у разі настання страхового випадку. Перелік обставин та професійних захворювань, за яких настає страховий випадок, визначено постановою КМУ від 17 квітня 2019 року № 337 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».

Читайте також:

Джерело: Мінсоцполітики

Сервіс «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» для кадровика

Матеріали до теми


Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...