...
Реєструйся

Про гендерну рівність на роботі


Рівність прав і свобод громадян незалежно від статі гарантується Конституцією України. У ст. 24 та 43 Конституції України проголошено, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень, зокрема, за ознаками статі, а рівність прав жінки і чоловіка забезпечується наданням жінкам рівних із чоловіками можливостей у праці та винагороді за неї. Вищезазначені положення знайшли своє відображення і в КЗпП, зокрема, в ст. 21 зазначено, що Україна забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від статі.

Про рівні права чоловіків і жінок, які гарантовані Конституцією України, зазначено в Законах № 5067 та № 2866, а також нормативно-правових актах, що регулюють трудові відносини в різноманітних сферах: освіті, охороні здоров’я, науці, культурі, підприємництві, державній службі тощо.

Законодавство містить правові норми, які передбачають для працівників незалежно від статі однакові трудові права. Така рівноправність забезпечується наданням жінкам рівних із чоловіками можливостей щодо побудови кар’єри, отримання відповідних посад та винагороди за працю.

Водночас, за словами 56 % чоловіків і 64 % жінок, вони самі або їхні знайомі стикалися з гендерною дискримінацією на ринку праці. Причому кожна четверта українка може розповісти про це явище, спираючись на особистий досвід…

Повна версія статті Тетяни Максименко, директора з управління персоналом ТОВ «ІТІ-ГРУП», переможця конкурсу «Кадровик року’2011» у номінації «Управління персоналом», — у газеті «Кадри і зарплата» № 3, 2017.

Придбати газету