...
Реєструйся

Про нюанси підвищення кваліфікації нотаріусів


Підвищення кваліфікації нотаріусів здійснюється у вигляді самостійного навчання і навчання за професійними програмами

Мін’юст роз’яснив, як застосовуються положення Порядку підвищення кваліфікації нотаріусів, консультантів державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, помічників приватних нотаріусів (далі — Порядок).

Нагадаємо, ст. 5 Закону про нотаріат передбачає обов’язок нотаріуса постійно підвищувати свій професійний рівень, а в окремих випадках проходити підвищення кваліфікації. Міністерство юстиції встановлює порядок підвищення кваліфікації працівників органів нотаріату, нотаріусів та помічників нотаріусів.

Слід звернути увагу на те, що підвищення кваліфікації є безперервним процесом і здійснюється на принципах доступності, ґрунтовності, системності та послідовності навчання.

Згідно з п. 4 Порядку підвищення кваліфікації нотаріусів здійснюється за такими видами:

— самостійне навчання;

— навчання за професійними програмами підвищення кваліфікації та за програмами тематичних короткотермінових семінарів, які організовуює Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції.

Разом з тим, Порядком не встановлено обмежень щодо вибору нотаріусом виду підвищення кваліфікації.

Нотаріус на свій розсуд, виходячи з власних потреб, оновлює, поглиблює і розширює свої професійні знання, вміння і навички.

Однак у випадках, передбачених п. 3 ч. 1 ст. 29.1 Закону про нотаріат, а саме, якщо приватний нотаріус при вчиненні нотаріальних дій неодноразово порушував правила нотаріального діловодства, нотаріальна діяльність приватного нотаріуса тимчасово зупиняється до закінчення строку проходження підвищення кваліфікації.

При цьому п. 5 Порядку зазначено, що такий нотаріус зобов’язаний пройти навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації або за програмою тематичного короткотермінового семінару, які організовує Центр перепідготовки та підвищення кваліфікації (далі — Центр) або Нотаріальна палата. Центр є вищим навчальним закладом післядипломної освіти, що входить до сфери управління Міністерства юстиції.

Підвищення кваліфікації за програмами тематичних короткотермінових семінарів, організованих Центром, проводиться згідно з планом-графіком, який щороку затверджується Міністерством юстиції.

Враховуючи це, наказом Міністерства юстиції від 13.03.2015 р № 81/7 було затверджено План-графік підвищення кваліфікації нотаріусів, консультантів державних нотаріальних контор, державних нотаріальних архівів, помічників приватних нотаріусів на квітень – грудень 2015 року.

Зазначений план-графік розроблений і затверджений з метою забезпечення можливості проходити підвищення кваліфікації нотаріусами з підстав, передбачених п. 3 ч. 1 ст. 29.1 Закону про нотаріат, а також організації заходів по підвищенню професійного рівня нотаріусів, консультантів державних нотаріальних контор, нотаріусів державних нотаріальних архівів, помічників приватних нотаріусів за власним бажанням.