...
Реєструйся

Про оформлення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку


Законом України від 15 квітня 2021 року № 1401-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» були внесені зміни до частини 3 статті 179 Кодексу законів про праці України та частини першої статті 18 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504), якими встановлено, що обоє батьків мають рівні права на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Після завершення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, за бажанням матері або батька, роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Відпустку по догляду за дитиною до трьох років можуть використати баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Щоб отримати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, необхідно звернутися до роботодавця, надавши такі документи:

  • письмова заява на ім’я роботодавця;
  • копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

Відповідно до частини третьої статті 20 Закону № 504, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів) надається на підставі довідки з місця роботи одного з батьків дитини про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають на період, який працівниця або працівник зазначає у заяві, або до дати досягнення дитиною трирічного віку (включно).

Джерело: Управління Держпраці

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...