...
Реєструйся

Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати


Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Мінімальна заробітна плата встановлюється одночасно в місячному та погодинних розмірах.
Відповідно до статті 8 Закону України від 9 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік», з 1 квітня 2024 року розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі становитиме 8000 грн, у погодинному розмірі – 48 грн.

У зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати підлягають перерахунку розміри тарифних ставок і посадових окладів для суб’єктів господарювання, умови оплати праці яких визначені виходячи із розміру мінімальної заробітної плати.

Прожитковий мінімум не зміниться і залишиться чинним до кінця поточного року в такому розмірі:

– для дітей віком до 6 років – 2563 грн.;
– для дітей віком від 6 до 18 років – 3196 грн.;
– для працездатних осіб – 3028 грн.;
– для осіб, які втратили працездатність, – 2361 грн.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Загальний показник прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць – 2920 грн.

Нагадуємо, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

 

Забезпечення мінімального розміру заробітної плати працівнику

Згідно зі статтею 3-1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Добірка матеріалів «Особова картка й особова справа: інструкція до застосування»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Якщо розмір заробітної плати у зв’язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати.

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

 

Робота на умовах неповного робочого часу

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

! Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, є грубим порушенням трудового законодавства, за яке роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

 

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Збереження середнього заробітку за педпрацівниками, призваними на військову службу: судова практика
Верховним Судом винесено постанову від 16 жовтня 2023 року у справі № 718/209/23 стосовно збереження середнього заробітку за місцем роботи за педагогічними ...