...
Реєструйся

Про право працівника обирати банк для переказу заробітної плати


ЗАПИТАННЯ

Чи може роботодавець відмовити працівнику у виплаті заробітної плати на розрахунковий рахунок фінансової установи через відсутність укладеного договору із такою установою?

 

ВІДПОВІДЬ

Відповідно до статті 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Згідно з вимогами частини п’ятої статті 24 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР “Про оплату праці” (далі — Закон № 108), за письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через банки/небанківських надавачів платіжних послуг, які отримали право на відкриття і ведення обслуговування рахунків відповідно до Закону України від 30 червня 2021 року № 1591-IX “Про платіжні послуги”, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»
Формат навчання: дистанційний. Максимально гнучкий графік.

Відповідно до частини першої статті 25 Закону № 108, забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

Отже, кожен має право вільно обирати банк, в тому числі і для отримання заробітної плати. Це право захищене Законами та Конституцією України.

Читати також:

Джерело: Управління Держпраці

Семінар-інтенсив «Запитання гарячої лінії» від проєкту «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Посередникам із працевлаштування за кордоном слід подбати про переліцензування до 14 квітня
Міністерство економіки України нагадало ліцензіатам у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які ще не подали міністерству декларацію щодо ведення ...