...
Реєструйся

Про врегулювання питань призначення пенсій особам, які не змогли вчасно звернутись за їх призначенням


Опубліковано Закон України від 20 березня 2023 року № 2981-ІХ “Про внесення зміни до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії“.

Закон врегульовує питання визначення строків, з яких призначаються пенсії особам, які не змогли вчасно звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з проживанням на території, де ведуться бойові дії або на тимчасово окупованій території.

Зокрема, актом передбачено, що тимчасово для зазначених осіб, за зверненнями про призначення пенсії, що надійшли у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія (за умови, що строк звернення за призначенням відповідної пенсії, передбачений статтею 45 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, не сплив станом на 24 лютого 2022 року) призначається:

Семінар-інтенсив «Запитання гарячої лінії» від проєкту «КАДРОВИК.UA»
Формат: онлайн • Дата проведення: 27 квітня 2023

  • за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
  • по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;
  • 7 у зв’язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;
  • за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»
Для довідок: 0 (800) 219-977

Такі пенсії обчислюються з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, з якого призначено пенсію.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окупованих рф територій України формується у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Закон передбачає можливість, за бажанням осіб, яким пенсію було призначено з дня звернення, переглянути її, з урахуванням зазначених змін.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У процесі оформлення пенсії працівника з’ясувалося, що в його трудовій книжці неправильно зазначено по батькові — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: ПФУ

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...
Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...