...
Реєструйся

Про закордонні відрядження заброньованих працівників


Державна прикордонна служба роз`яснила порядок перетину кордону заброньованими працівниками у цілях службових відряджень.

До Федерації роботодавців України (далі — ФРУ) надходили численні звернення від компаній, які забронювали своїх працівників, щодо перетину кордону з метою відряджень. Так, часто на пунктах перетину кордону вимагають надати витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов`язаного працівника, посвідченого печаткою відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). При цьому, законодавство не містить такого обов`язку для ТЦК та СП.

Тому ФРУ звернулась до компетентного органу для отримання відповідного роз`яснення.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

Законодавче підґрунтя

Відповідно до офіційного роз`яснення Державної прикордонної служби, пропуск через державний кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється з урахуванням вимог:

  • Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»;
  • Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;
  • Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану»;
  • Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі — Правила № 57).

Порядок бронювання військовозобов’язаних встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі — Постанова № 76).

Послуги з військового облікуПисьмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Додаткові документи для відбування у відрядження за кордон

Отже, відповідно до Правил № 57, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з їх бронюванням на період мобілізації та на воєнний час за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України та не підпадають під обмеження, встановлені пунктом 2-14 Правил № 57, мають право на виїзд з України за наявності документів, зазначених у статті 2 Закону України від 21 січня 1994 року № 3857-XII «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», а крім цього, також ще мають надати:

  • документи, що підтверджують службове відрядження;
  • витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного згідно з вимогами пункту 11 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого Постановою № 76 (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 11 Порядку, підприємство, видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3 до Порядку.

Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного підприємства, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4 до Порядку.

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Члени ФРУ можуть звернутись до ФРУ для отримання офіційного роз`яснення Державної прикордонної служби для надання на пункті перетину кордону у разі наявності суперечок щодо належного посвідчення витягу з наказу про заброньованого працівника за адресою: ddb@fru.org.ua.

Вас може зацікавити:

Джерело: Федерації роботодавців України

Вебінар «Бронювання працівників у запитаннях і відповідях»

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...