...
Реєструйся

Особливості встановлення робочого часу та часу відпочинку


Згідно із Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136), главу XIX «Прикінцеві положення» Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) доповнено пунктом 2 такого змісту:

«2. Під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Відповідно до частин 2 і 3 статті 1 Закону № 2136, на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України. У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

З урахуванням вищевикладеного, положення Закону № 2136, які регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж КЗпП, мають пріоритетне застосування на період дії воєнного стану.

Нормами статті 6 Закону № 2136 встановлено, що нормальна тривалість робочого часу в період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо).

Дивіться відео Як оплачувати години, якщо норма робочого тижня більше 60 годин на тиждень?

 

Якщо працівники зайняті на об’єктах критичної інфраструктури

Для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу у період дії воєнного стану не може перевищувати 40 годин на тиждень.

П’ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем. Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем. Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

 

Норми обліку робочого часу й часу відпочинку, які не застосовуються в період дії воєнного стану

У період дії воєнного стану не застосовуються норми:

  • статті 53, частини першої статті 65, частин третьої, четвертої і п’ятої статті 67, статей 71, 73, 781 КЗпП;
  • частини другої статті 5 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР  «Про відпустки».

Вас може зацікавити:

Джерело: Управління Держпраці

Добірка матеріалів «Особова картка й особова справа: інструкція до застосування»

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...