...
Реєструйся

Про звільнення у відпустці для догляду за дитиною до трьох років


Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко розповіла про звільнення у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Інспектор роз’яснила присутнім, як розрахувати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки при звільненні у відпустці для догляду за дитиною до трьох років виходячи з окладу чи з 4173 грн, як таку компенсацію враховувати при визначенні доплати до мінімальної заробітної плати.

З 1 січня 2017 року з’явилася вимога про заробітну плату не нижче мінімальної встановленої державою, а оклад у працівниці, яка, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, звільняється, не досягає рівня мінімальної заробітної плати. Як правильно врахувати всі вимоги трудового законодавства? Як правильно розрахувати суму компенсації за невикористану відпустку та  чи потрібно «дотягувати» нараховану суму до рівня мінімальної заробітної плати?

При розрахунку суми компенсації за невикористану відпустку діємо відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100.

Періоди роботи, які включаються до стажу для надання щорічної відпустки, перелічено у статті 9 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР.

Інспектор звернула увагу, що період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не враховується до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку.

Обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюється згідно з абзацем 1 пункту 2 Порядку № 100 виходячи з виплат за останні 12 місяців, що передують місяцю виплати компенсації. При цьому з розрахункового періоду виключають святкові та неробочі дні, а також періоди, протягом яких працівник не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Зокрема, на цій підставі з розрахункового періоду виключають дні відпустки для догляду за дитиною до 3 років (за медичними показаннями — до 6 і в деяких випадках, передбачених законодавством, — до 16 (18) років).

Якщо на весь розрахунковий період припадає відпустка для догляду за дитиною до 3 років, даних про зарплату, нараховану в розрахунковому періоді немає, то середньоденна зарплата розраховується виходячи з посадового (місячного) окладу (тарифної ставки), установленого на момент її нарахування (абз. 3 п. 4 Порядку № 100). При цьому без урахування різних доплат, надбавок, премій, тощо (лист Мінсоцполітики від 8 квітня 2016  року №383/13/84-16).

Тобто використовувати для розрахунку середньої зарплати мінімальну заробітну плату (з 1 січня 2019 року її розмір становить 4173 грн.) немає жодних підстав. Сума компенсації за невикористані відпустки не є зарплатою, яку роботодавець виплачує працівнику за виконану ним роботу.

Отже, суму компенсації за невикористані дні відпустки не враховують у складі зарплати для порівняння з мінімальною заробітною платою.

Це означає, що суму компенсації за невикористану відпустку не треба «дотягувати» до рівня мінімальної заробітної плати, якщо вона нарахована в меншому розмірі.

Працівниці при остаточному розрахунку під час звільнення буде нарахована тільки компенсація за невикористану щорічну відпустку. Оскільки вона звільняється не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, то відпрацьованих днів, а отже, й зарплати, нарахованої за відпрацьований час, немає. А значить, і доплати до мінімальної заробітної плати не буде.