...
Реєструйся

Як встановити строки виплати заробітної плати


Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в Кіровоградській області Наталія Пащенко роз’яснила, як встановити строки виплати заробітної плати, чи можна виплатити зарплату авансом один раз на місяць повністю, як можна змінювати дати виплати зарплати та попередила про наслідки недотримання строків виплати.

Статтею 115 КЗпП України встановлено, що заробітна плата виплачується пpацівникам регулярно в робочі днi y строки, встановлені колективним договором aбо нормативним актом роботодавця, пoгодженим з виборним органом пeрвинної профспілкової організації чи iншим уповноваженим нa представництво трудовим колективом oрганом (a в разі відсутності тaких органів — представниками, обраними i упoвноваженими трудовим колективом), aле не рідше двох разів нa місяць через проміжок чaсу, що не перeвищує шiстнадцяти календарних днів, тa не пізніше семи днiв після закінчення періоду, зa який здiйснюється виплата.

Отже, виплачувати зарплату працівникам авансом один раз на місяць не можна. Можна виплачувати більше двох разів (наприклад: щодня, один раз на тиждень або кожні 10 днів і т. д.).

У випадку якщо день виплати заробітної плати збігається зі святковим, неробочим або вихідним днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Виплата заробітної плати здійснюється за фактично відпрацьований час на підставі табеля обліку робочого часу, який заповнюється за звітний місяць (з 1 по 15 та з 16 по 31 число).

Виплата зарплати повинна відбуватися не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який вона здійснюється. Наведена вимога застосовується для виплати заробітної плати за першу та другу половину місяця. Тому заробітна плата: за першу половину місяця (15 календарних днів) має бути виплачена з 16 по 22 число поточного місяця; за другу половину місяця — з 1 по 7 число місяця, що настає за місяцем нарахування зарплати.

Конкретні дати виплати зарплати роботодавець повинен визначити у колективному договорі або іншому нормативному акті. При цьому встановлювати строки виплати зарплати періодами «з 16 по 22», «з 1 по 7» не можна.

Роботодавець має право змінювати дати виплати зарплати у межах, визначених статтею 115 КЗпП. Якщо роботодавець прийняв таке рішення, то нові строки необхідно вводити через внесення змін до колективного договору або через інший нормативний акт роботодавця.

За порушення порядку виплати зарплати посадових осіб може бути притягнуто до адміністративної та кримінальної відповідальності, а саме підприємство — до фінансової відповідальності.