...
Реєструйся

Профілактика перегрівання робочих приміщень


Лікар відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності, в межах своїх повноважень інформує щодо профілактики перегрівання працюючих в умовах нагріваючого мікроклімату, особливо з настанням літнього періоду року.

У разі неможливості нормалізувати показники температури повітря робочої зони за допомогою технічних засобів  слід застосовувати інші заходи профілактики перегрівання. Такі заходи передбачені пунктом 2.9 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми виробничих приміщень», а саме:

  • для профілактики перегрівання працюючих в умовах нагріваючого мікроклімату організовують раціональний режим праці та відпочинку.
  • При мікрокліматичних умовах, що перевищують допустимі параметри, внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу:

– при температурі повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв становить не менше 10 % робочого часу на кожні 2 градуси  температури перевищення;

– при поєднанні температури повітря, що перевищує допустимий рівень, з відносною вологістю, яка перевищує 75 %, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не менше 20 % робочого часу.

Також згідно з пунктом 2.12 Для профілактики порушень водно-сольового балансу тих, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей (натрій, калій, кальцій та ін.), мікроелементів (магній, мідь, цинк, йод та ін.), розчинних в рідині вітамінів, які виділяються з організму потом.

Зразки документів • Посадові інструкції • Робочі інструкції
Для довідок: 0 (800) 219-977

При виконанні робіт в умовах підвищеної температури повітря має бути обладнано приміщення в робочій зоні з оптимальним мікрокліматом (кімнати, кабіни, бокси з кондиціонерами та обладнанням радіаційного охолодження) для відпочинку на час регламентованих перерв, прийому їжі і т. ін. – з метою профілактики перегрівань.

Підсумовуючи вищевикладене, інспекція праці рекомендує роботодавцям врахувати надану інформацію при організації робіт у теплий (літній) період року.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Роботодавець має право відсторонити працівника від роботи за ухиляння від проходження обов’язкового медогляду
З метою профілактики та запобігання професійним захворюванням та виробничому травматизму, який може бути викликаний погіршенням стану здоров’я працівників, роботодавець має ...
Як зменшити ризики виникнення теплового стресу на робочому місці : рекомендації роботодавцям
Контролюйте температуру за допомогою інженерних рішень, наприклад: змініть виробничі процеси, де це можливо; використовуйте вентилятори або кондиціонери; використовуйте фізичні бар’єри, ...
Дослідження умов праці за умовами мікроклімату на робочих місцях у літню пору
Вже протягом місяця ми перебуваємо в умовах літньої спеки, яка за даними Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України триватиме щонайменше місяць ...