...
Реєструйся

Проєкт постанови від ПФУ передбачає зобов’язати роботодавця робити записи щодо працівника в е-кабінеті страхувальника


Пенсійний фонд України підготував проєкт постанови правління Пенсійного фонду України «Про порядок та черговість подання відомостей для створення електронних трудових книжок».

Серед іншого, проєктом пропонується визначити, що відомості про трудову діяльність працівника за період після 10 червня 2021 року подаються у складі звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Ця норма діє і зараз.

Але відсутні в реєстрі застрахованих осіб відомості будуть подаватися страхувальником через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов’язковим накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, страхувальником або представником страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження, шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника не пізніше дня звільнення працівника.

Робити запис потрібно буде про такі події:

  • прийняття на роботу;
  • звільнення;
  • переміщення з одного структурного підрозділу до іншого;
  • переведення на іншу постійну посаду або роботу;
  • поновлення на роботі;
  • присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії;
  • складання присяги;
  • стажування;
  • навчання.

Таким чином, всіх роботодавців Пенсійний фонд хоче зобов’язати робити запис про звільнення працівника в електронному кабінеті страхувальника. При цьому в деяких випадках доведеться робити запис не тільки про звільнення, а й про інші події.

Найголовніша подія року: Всеукраїнський кадровий форум – 2022

Наприклад, 30 березня 2022 року звільняється двоє працівників. Працівника А було прийнято на роботу 01.12.2021. Працівника Б прийнято 10.01.2022, 21.02.2022 переведено на іншу посаду.

Роботодавець повинен буде зробити в електронному кабінеті страхувальника такі записи:

  • щодо працівника А: запис про звільнення 30.03.2022 року. Робити запис про прийняття цього працівника на роботу не потрібно буде, тому що цю інформацію реєстр застрахованих осіб вже отримав через об’єднаний звіт за 4 квартал 2021 року;
  • щодо працівника Б:

— запис про звільнення 30.03.2022;

— запис про прийняття на роботу 10.01.2022;

— запис про переведення на іншу посаду 21.02.2022.

Нагадуємо, що це поки що лише проєкт. У разі прийняття ця постанова набере чинності через десять днів з дня її офіційного опублікування. Саме з цієї дати роботодавцям потрібно буде робити відповідні записи в електронному кабінеті страхувальника у разі звільнення працівника.

Джерело: Бухгалтер 911

 

Читайте додатково: Скан-копії трудових книжок працівників передпенсійного віку потрібно буде подавати до ПФУ першочергово

Матеріали до теми


Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...