...
Реєструйся

Реальні історії: як завдяки інспекторам Держпраці звільнений працівник зміг захистити свої трудові права


Микола Іванович (ім’я змінено), пропрацював інженером 15 років на підприємстві, що надає містянам комунальні послуги. Був відданий роботі, протягом усього часу сумлінно виконуючи свої посадові обов’язки. За сімейними обставинами змушений був залишити роботу на підприємстві. При звільненні роботодавець відмовився виплачувати належні йому кошти, зокрема і грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку.

Звернувшись за консультацією до Управління Держпраці у Вінницькій області, Микола Іванович написав письмове звернення аби інспектори праці вплинули на рішення його керівника щодо виплати належних йому коштів.

Під час позапланової перевірки зазначеного підприємства, інспекторами Управління Держпраці було встановлено, що справді роботодавець порушує законодавство про працю відносно заявника, а саме наявний факт порушення строків розрахунку при звільненні, що визначає частина перша статті 116 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), де чітко вказано, що при звільненні працівника, виплата усіх сум, що належать йому від підприємства, установи чи організації провадиться у день звільнення.

Також, фахівцями Держпраці було зафіксовано порушення роботодавцем частини першої статті 83 КЗпП про грошову компенсацію за невикористані щорічні відпустки, адже у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки.

Посадові особи Управління Держпраці склали акт та внесли припис, згідно з яким роботодавець зобов’язаний усунути порушення та виплатити Миколі Івановичу усі, належні йому кошти.

Так, працюючи легально, звільнений працівник зміг захистити свої трудові права завдяки роботі інспекторів Управління Держпраці у Вінницькій області. Ще до кінця завершення перевірки заявник отримав усі кошти від роботодавця, що належать йому згідно з чинним законодавством. А після випадку, що з ним стався, Микола Іванович рекомендує усім знайомим влаштовуючись на роботу, оформляти трудові відносини належним чином, адже задекларована праця — гарантує захист трудових прав і соціальних гарантій.

Джерело: https://vn.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...