...
Реєструйся

Рекомендації Кабміну щодо умов роботи під час карантину


Кабмін прописав деякі трудові правила стосовно працівників, які під час карантину працюють вдома та/або перебувають у відпустках «за свій рахунок». Відповідна постанова «Деякі питання забезпечення трудових прав державних службовців, працівників державних органів, підприємств, установ та організацій на час встановлення карантину у зв’язку із загостренням ситуації, пов’язаної з поширенням випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 25 березня 2020 року № 256 набрала чинності 7 квітня 2020 року.

Уряд акцентував увагу на тому, що на час установлення карантину за державними службовцями та працівниками, які виконують визначену трудовим договором роботу вдома, зберігаються займана посада, умови оплати праці та соціальні гарантії. Крім того, виконання такої роботи не тягне за собою будь-яких обмежень трудових прав.

Ці рекомендації стосуються також органів місцевого самоврядування.

Підприємствам, установам та організаціям незалежно від форми власності на час установлення карантину рекомендовано не звільняти працівників, які виконують роботу вдома та перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину, з підстав, установлених пунктами 3, 4 і 5 частини першої статті 40 КЗпП (систематичне невиконання обов’язків без поважних причин, прогул, нез’явлення на роботі протягом більше 4 місяців через тимчасову непрацездатність). Суб’єктам господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і державним банкам, крім цього, також рекомендували з метою забезпечення безперебійної роботи в умовах карантину утримуватися від кадрових змін в органах управління.

Матеріали до теми


Чи можуть платники єдиного внеску подати контролюючому органу на погодження довідку-розрахунок на виплату зарплати в електронній формі?
Пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України ...