...
Реєструйся

Робота за відсутності електроенергії: як має діяти роботодавець


Кодекс законів про працю України зобов’язує роботодавця оплачувати простій у тому разі, якщо він стався не з вини працівника. У результаті українці, які не можуть виконувати свою роботу вдома та працюють віддалено, мають право претендувати на середній заробіток навіть за період, коли вони не могли виконувати робочі завдання.

Як пояснює заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін, якщо роботодавець не хоче оплачувати простій, він повинен забезпечити співробітника генераторами, акумуляторами або іншими засобами для забезпечення віддаленої роботи без електроенергії.

За його словами, зникнення електроенергії — форс-мажор. Це вимушений простій, який відбувається не з вини працівника. З огляду на те, що в ситуації воєнного стану для співробітника є загроза його життю, можна вважати, що оплата має відбуватися виходячи із середнього заробітку.

Така сама ситуація і з часом, який працівник проводить у бомбосховищі під час повітряної тривоги.

«Вини працівника тут немає. Фактично це простій, який стався не з вини працівника. І підлягає оплаті відповідно до закону», — зазначає Шубін.

Є два варіанти для роботодавця в такій ситуації:

1) оплачувати період, коли співробітник вимушено не може виконувати свої функції;

2) забезпечити працівника альтернативним джерелом енергії (наприклад, акумуляторами, ноутбуками з батареєю, що можуть працювати без під’єднання до мережі тривалий час, генератором тощо).

Олександр Шубін додає: «Забезпечення працівника, у тому числі й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає у договорі, значить, відповідає роботодавець».

Фактично за законом через відсутність електроенергії роботодавець повинен нести всі пов’язані із цим збитки, платити зарплату за час простою або забезпечувати співробітника додатковою технікою. Однак насправді тут також варто враховувати й той факт, що далеко не в усіх роботодавців в обставинах є ресурс для забезпечення кожного свого співробітника.

Новинка! Замовляйте посібник «Все про дії персоналу підприємства під час відключення електроенергії» за вигідною ціною.

Джерело: OBOZREVATEL

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...