...
Реєструйся

Роботодавцям дозволять звільняти працівників за власною ініціативою, але з грошовою компенсацією


Міністр економіки Тимофій Милованов розповів, що у новому законопроекті буде чітко визначено умови розірвання трудового договору.

З ініціативи працівника

Працівник має право в будь-який час з власної ініціативи розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця письмово або зазначеними у трудовому договорі засобами електронного зв’язку не менше ніж за два тижні.

Проте у трудовому або колективному договорі може бути передбачено перелік причин, відповідно до яких працівник має право розірвати трудовий договір у інший строк, про який він просить або встановлюватися інший строк попередження працівником роботодавця.

Також забороняється шляхом застосування мобінгу (цькування), насильства, погроз, введення в оману або в інший спосіб примушувати працівника до розірвання трудового договору з його ініціативи проти його волі.

З ініціативи працівника у зв’язку з порушенням роботодавцем умов трудового договору

Працівник може звільнитися у строк, про який він просить, у зв’язку з порушенням роботодавцем умов трудового договору. Але для цього працівник зобов’язаний навести фактичні дані, що стосуються порушення роботодавцем умов трудового договору.
 Якщо роботодавець йому відмовить, працівник може розірвати трудовий договір в односторонньому порядку, надіславши роботодавцю заяву з наведенням фактичних даних. 
Крім того, роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові компенсацію у розмірі визначеному трудовим договором, але не менше 50 середньоденних зарплат.

З ініціативи роботодавця

Роботодавець має право з власної ініціативи розірвати трудовий договір з працівником. Про це він повинен письмово або зазначеними у трудовому договорі засобами електронного зв’язку повідомити працівника у строк:

— не менше ніж 15 днів — якщо працівник працює не більше 6 місяців;

— не менше ніж 30 днів — якщо працює понад 6 місяців;

— не менше ніж за 60 днів — якщо працює понад п’ять років;

— не менше ніж за 90 днів — якщо працює понад 10 років.

За домовленістю сторін строки попередження можуть бути замінені грошовою компенсацією, але не менше середньоденного заробітку працівника за кожен робочий день зменшення строку такого повідомлення.

Роботодавець має право без згоди працівника замінити строки попередження грошовою компенсацією не менше подвійного середньоденного заробітку за кожен робочий день зменшення строку.

Якщо працівник відмовиться звільнитися на цій підставі, трудовий договір розривається роботодавцем в односторонньому порядку шляхом надання працівнику інформації про розірвання трудового договору.

З ініціативи роботодавця у зв’язку з порушенням працівником умов трудового договору

Працівника можуть звільнити за порушення умов трудового договору понад два рази протягом 180 календарних днів. Перелік умов трудового договору, порушення яких є підставою для його припинення відповідно до цієї статті, визначається у трудовому договорі.

Роботодавець в цьому разі зобов’язаний навести фактичні дані, що підтверджують порушення.

У разі відмови працівника розривати трудовий договір на цій підставі, трудовий договір розривається роботодавцем в односторонньому порядку.

Невідповідність працівника займаній посаді, виконуваній роботі не вважається порушенням працівником умов трудового договору.