...
Реєструйся

Розрахунок середнього заробітку за час перебування працівника на військових навчальних зборах


Ситуація

Працівника було прийнято на роботу до ТОВ «N» 03.09.2018 на посаду молодшого комірника. На період з 28.09.2018 по 07.10.2018 працівник був залучений для проходження військових навчальних зборів (що підтверджується довідкою).

Відповідно до ч. 11 ст. 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», за призваними на збори військовозобов’язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також займана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності.

Рішення

Відповідно до ч. 11 Інструкції «Про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам» затвердженої наказом Міністра оборони України № 80 від 12.03.2007р., виплата середнього заробітку військовозобов’язаним, призваним на збори, здійснюється підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами.

Відповідно до ч. 12 Інструкції «Про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, грошової виплати резервістам» затвердженої наказом Міністра оборони України № 80 від 12.03.2007р., підприємства, установи та організації для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати військовозобов’язаним, призваним на збори, подають до районного військового комісаріату, у якому перебувають на обліку військовозобов’язані, рахунки, котрі акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають всі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

До рахунків додаються відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори, за затвердженою формою цієї Інструкції.

Відповідно до абз. 3 п. 2 ПОСТАНОВИ № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 08.02.1995р., середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично  відпрацьований  час.

Ірина Константинова, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпропетровському регіоні

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


З 01.04.2024 змінюється розмір мінімальної заробітної плати: на які показники це вплине
Мінімальна заробітна плата (МЗП) – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна ...