...
Реєструйся

Розроблено дорожню карту реформування Держпраці, — Олексій Любченко


17 серпня під час наради Першим віце-прем’єр-міністром — Міністром економіки України Олексієм Любченком перед службою Держпраці поставлені завдання, а саме: задекларована, безпечна та здорова праця, винагорода за яку гарантується. Також необхідно посилити роботу з виявлення та зменшення кількості незадекларованих працівників.

«Ключова місія Держпраці — це належним чином оформлена, захищена та безпечна праця. Це про конкуренцію та легальний бізнес, інвестиційну привабливість, збільшення кількості продуктивної зайнятості, забезпечення гідних умов праці для всіх. Це впевненість наших громадян у завтрашньому дні та захисті своїх трудових прав», — зазначив Олексій Любченко.

Мінекономіки визначило дорожню карту реформування Держпраці:

  • структурно-організаційна реформа робочих органів, яка дозволить досягти синергетичного ефекту та оптимізувати роботу служби;
  • робота з фокусом на посиленні превентивних заходів з охорони праці, дерегуляції, удосконаленні трудового законодавства, зміні підходів оцінювання результативності роботи, викоріненні корупції;
  • діджиталізації всіх процесів діяльності.

«Головне — нам треба змінити принципи роботи та підходи з оцінки результатів. Буде розроблена єдина матриця оцінки діяльності Держпраці за даними, які надаватиме не лише служба, а й з урахуванням макроекономічних даних, інформації податкової служби, служби зайнятості. Це дозволить бачити об’єктивну ситуацію з зайнятістю та покращувати її. Одночасно маємо удосконалюватися у бік дерегуляції — змінювати законодавство у бік полегшення роботи бізнесу там, де це можливо», — зазначив Олексій Любченко.

Під час наради було озвучене завдання до Держпраці посилити боротьбу з незадекларованою працею та зазначено, що кожен випадок порушення цього правила — це повне позбавлення людини права користуватись трудовими правами та гарантіями на оплату праці, відпочинок, безпеку, соціальний захист.

Перший віце-прем’єр-міністр дав доручення Держпраці до кінця тижня завершити перевірку за фактами заборгованості по заробітній платі комунального підприємства «Міська лікарня Соснівської міської ради».

«Це резонансна подія, коли працівники оголосили голодування через борги із зарплати. Завдання державних органів — оперативно втрутитися у ситуацію та вирішити її. Перевірка вже розпочата і я особисто контролюватиму, щоб вона була завершена впродовж найближчих днів, а її результати потрапили до правоохоронних органів для здійснення подальших дій», — повідомив Перший віце-прем’єр-міністр — Міністром економіки України.

Джерело: за матеріалами Кабінету Міністрів України

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...