...
Реєструйся

Щодо додержання законодавства про працю у травні 2019 року


Упродовж травня 2019 року інспектори праці Управління провели 39 інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю, 16 планових перевірок з питань зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, 39 позапланових перевірок з питань зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, 2 позапланові перевірки суб’єктів господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні (загалом 96 заходів контролю).

Порушення законодавства з питань праці виявлені у ході 23 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, керівникам яких внесено приписи на усунення порушень.

На розгляд місцевих судів передано 18 протоколів для прийняття рішення щодо притягнення керівників суб’єктів підприємницької діяльності до адміністративної відповідальності. Судами винесено 19 рішень про притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб шляхом накладення штрафів. За невиконання законних вимог інспекторів праці за статтею 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення винесено 1 постанову про накладення штрафу.

За результатами інспекційних відвідувань керівникам суб’єктів господарювання внесено 10 подань про притягнення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Упродовж травня 2019 року, відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) винесено 41 постанову про накладення штрафів на загальну суму 14 158 989 грн. Роботодавцями  продовж травня 2019 року добровільно сплачено штрафів на суму більше 752 тис. грн.

Без повідомлення Державної фіскальної служби (несвоєчасне повідомлення) 6 роботодавців допустили до роботи 9 працівників. Вимог трудового законодавства з вказаного питання не дотримуються такі роботодавці: ТОВ «Орка-2017», ПСП «Агрофірма «Шульц», ТОВ «Агросервіс», ФОП Рубан О.О., ТОВ «Господарочка», ФОП Скічко Б. В.

За допуск працівників без належного оформлення трудових відносин, на підставі абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП, посадовими особами Управління винесено 3 постанови на загальну суму 13 520 520 грн.

Стосовно ТОВ «1000» винесено постанову на загальну суму 417 300 грн за недопуск інспектора праці Управління до проведення інспекційного відвідування з питань оформлення трудових відносин з працівниками.

За інші порушення, виявлені у ході інспекційних відвідувань, винесено 29 постанов на суму більше 121 тис. грн.

З метою упередження порушень законодавства інспектори праці Управління впродовж травня 2019 року провели 283 інформаційно-роз’яснювальні заходи у формі нарад, семінарів, робочих зустрічей, консультацій тощо.