...
Реєструйся

Щодо Положення про Єдину державну електронну базу з питань освіти


На виконання статті 74 Закону України «Про освіту» від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII, з метою визначення порядку функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти наказом Міністерства освіти і науки України від 8 червня 2018 року № 620 затверджено Положення про Єдину державну електронну базу з питань освіти.

Цей наказ набирає чинності одночасно з втратою чинності Положенням про Єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України «Про створення Єдиної державної електронної бази з питань освіти» від 13 липня 2011 року № 752, але не раніше дня його офіційного опублікування (нині чинності не набуло).

Це Положення розроблено з метою визначення порядку функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі — ЄДЕБО) в галузі освіти як автоматизованої системи збирання, оброблення, зберігання та захисту інформації щодо здобувачів освіти, суб’єктів освітньої діяльності, що формується (створюється) та використовується для забезпечення потреб фізичних та юридичних осіб.

ЄДЕБО є інтегрованою інформаційно-телекомунікаційною системою, технічні засоби якої перебувають в межах території України, яка складається з комплексу автоматизованих робочих місць, об’єднаних в єдину інформаційну систему захищеними каналами зв’язку з використанням технології віддаленого доступу, має підключення до мереж зв’язку загального користування з розмежуванням прав доступу, забезпечує захист від порушень цілісності інформації, забезпечує різні види доступності (блокування) відкритої інформації та інформації з обмеженим доступом, вимогу щодо захисту якої встановлено законами. Захист інформації в ЄДЕБО забезпечується шляхом створення комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

Обов’язковими складовими ЄДЕБО є:

  • Реєстр суб’єктів освітньої діяльності;
  • Реєстр документів про освіту;
  • Реєстр сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання;
  • Реєстр студентських (учнівських) квитків.

Перелік та обсяг інформації, що міститься в зазначених реєстрах та порядок їх ведення, визначаються законодавством.

Власником ЄДЕБО та виключних майнових прав на її програмне забезпечення є держава. Розпорядником ЄДЕБО є Міністерство освіти і науки України, технічним адміністратором — державне підприємство «Інфоресурс», що належить до сфери управління розпорядника ЄДЕБО.

Розпорядник ЄДЕБО є володільцем інформації, що міститься в ЄДЕБО.

Обробка і захист інформації здійснюються в ЄДЕБО відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації, що перебуває у власності держави.

У Положенні розглядаються таке: призначення та сервіси ЄДЕБО, внесення та отримання інформації ЄДЕБО, основні функції уповноважених суб’єктів у ЄДЕБО.

Фізична особа має повний доступ до всієї інформації про себе, що міститься

  • в ЄДЕБО
  • на веб-сайті ЄДЕБО
  • через офіційний веб-сайт розпорядника ЄДЕБО.

В ЄДЕБО вносяться такі дані про фізичних осіб:

  • щодо вступників до закладів освіти ;
  • щодо здобувачів освіти;
  • щодо власників документів про освіту (наукові ступені та вчені звання);
  • щодо працівників уповноважених суб’єктів (керівника, педагогічних, науково-педагогічних та/або наукових працівників);
  • щодо користувачів ЄДЕБО.

В ЄДЕБО вноситься інформація про уповноважених суб’єктів та їх відокремлені структурні підрозділи, яким забезпечується (забезпечувався) доступ до ЄДЕБО: повне найменування та скорочене за наявності (для фізичних осіб — підприємців — прізвище, ім’я, по батькові); ідентифікаційний код (для фізичних осіб — підприємців — реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті)); місцезнаходження (для фізичних осіб — підприємців — місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок); адреса веб-сайту та електронної пошти, номер телефону та факсу; посада керівника, його прізвище, ім’я, по батькові, підстави, на яких діє керівник; інформація про припинення (реорганізацію); дані про уповноважених суб’єктів, правонаступником яких є уповноважений суб’єкт; дані про правонаступників уповноважених суб’єктів; інша інформація, визначена відповідно до законодавства розпорядником ЄДЕБО.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...