...
Реєструйся

Щодо санаторно-курортного лікування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання


Згідно вимог ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 1105) Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) фінансує витрати на санаторно-курортне лікування потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, якщо таку потребу визначено висновками медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) та індивідуальною програмою реабілітації інваліда (у разі її складення) (далі – ІПР).

Відповідно до зазначеної статті Закону № 1105 потерпілому, який став особою з інвалідністю, безоплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно-курортного лікування. У разі самостійного придбання путівки її вартість компенсує Фонд, у розмірі, що не перевищує граничні розміри витрат, встановлені правлінням Фонду.

Механізм, граничні розміри витрат та умови відшкодування витрат за надані послуги з санаторно-курортного лікування профільним санаторно-курортним закладам визначено Порядком відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою правління Фонду від 24.05.2017р. № 33 (далі – Порядок № 33) та Положенням про забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання санаторно-курортним лікуванням, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України 31.10.2007р. N 49 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.12.2007р. за N 1400/14667 (далі – Положення № 49).

Згідно п. 4 Порядку № 33 потерпілі мають право на отримання санаторно-курортного лікування (за санаторно-курортною путівкою) періодично згідно з рішенням МСЕК, а саме:

– інваліди І групи щороку;

– інваліди II групи один раз на два роки або щороку на підставі ІПР;

– інваліди III групи один раз на три роки, один раз на два роки або щороку на підставі ІПР.

Якщо потерпілому висновком МСЕК визначено потребу у супроводі, для супроводжуючої особи умовами договору передбачається забезпечення путівкою без лікування (лише проживання та харчування), на якій робиться помітка “Супровідник”. Потерпілого не можуть супроводжувати інваліди І групи та особи, які не досягай 18-річного віку (п. 15 Порядку № 33).

Для отримання путівки на санаторно-курортне лікування потерпілому необхідно перебувати на відповідному обліку у робочому органі Фонду за місцем зберігання справи про страхові виплати потерпілих.

Згідно п. 9 Порядку № 33 для взяття на облік потерпілому необхідно подати:

– заяву за формою, встановленою виконавчою дирекцією Фонду;

– висновок МСЕК про потребу потерпілого в санаторно-курортному лікуванні та про потребу у супроводі (якщо таку потребу визначено);

– довідку для одержання путівки на санаторно-курортне лікування за формою № 070/о;

– ІПР (за наявності);

– копію паспорта потерпілого та особи, яка супроводжує потерпілого, якому за висновком МСЕК визначено потребу в супроводі.

Під час подання копій документів, передбачених цим пунктом, пред’являються оригінали зазначених документів.

Відповідно до п. 7 Порядку № 33 потерпілі мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу, розташованого на території України, у населених пунктах, на території яких органи державної влади України здійснюють свої повноваження в повному обсязі, відповідно до медичних показань за профілем лікування. Назву санаторно-курортного закладу та його місцезнаходження потерпілі зазначають у заяві.

Правлінням Фонду затверджені граничні розміри витрат для відшкодування вартості одного ліжко-дня санаторно-курортного лікування потерпілого та перебування супроводжуючої особи, що становлять на 2018 рік:

– для потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 581,0 грн. без ПДВ;

– для потерпілого – 560,0 грн. без ПДВ;

– для супроводжуючої особи потерпілого з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку – 445,0 грн. з ПДВ;

– для супроводжуючої особи потерпілого – 470 грн. з ПДВ.

У випадку коли вартість одного-ліжко дня становить більше затверджених граничних розмірів, потерпілий самостійно сплачує цю різницю.

Також потерпілому компенсуються витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку.

Наталія Гуска, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Полтавській області.

Джерело: pl.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...