...
Реєструйся

Відстояні трудові права добровольця, який несе військову службу за контрактом


8 травня 2018 року задоволена апеляційна скарга Управління Держпраці у Хмельницькій області й скасовано рішення суду першої інстанції, яким  визнавалася незаконною постанова про накладення штрафу на одне з підприємств міста Старокостянтинова за порушення передбачених державою гарантій для працівників, які вступили на військову службу за контрактом.

Рішення набуло законної сили з моменту проголошення та підлягає виконанню.

У ході інспекційного відвідування, у зв’язку з надходженням на Урядову гарячу лінію звернення громадянина щодо незаконного його звільнення у зв’язку із підписанням контракту із Збройними Силами України на проходження військової служби за п. 3 ч.1 ст.36 Кодексу законів про працю України, підтверджено факт, що суб’єктом господарювання не дотримано вимог законодавства стосовно гарантій для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків (ст. 119 КЗпПУ). За результатами якого директору товариства вручено припис на усунення виявлених порушень. На основі акту перевірки керівником Управління винесено постанову про накладення штрафу на підприємство в розмірі 32 000 грн.

Управління Держпраці виходило з того, що в Україні продовжує діяти особливий період. Під час якого за працівниками, які вступають на військову службу, в тому числі за контрактом, зберігаються гарантії та пільги у вигляді збереження місця роботи, посади та середнього заробітку.

Сьогодні Держпраці як і держава в цілому стоїть на захисті прав і свобод працівників, які захищають український суверенітет, українську територіальну цілісність, українську незалежність. Зокрема, Президент Петро Порошенко під час виступу з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні сказав: «Нагадаю, що ще позаминулого року я як Верховний Головнокомандувач прийняв дуже непросте в тих умовах рішення і дав наказ відмовитися від часткової мобілізації. В армії, в Збройних Силах України, в підрозділах, які стоять на лінії фронту, несуть службу винятково українські добровольці, хто добровільно записався до лав Збройних Сил і уклав контракт».

Держпраці застерігає роботодавців від порушення ними соціальних та трудових прав призваних на строкову військову службу працівників та працівників за контрактом.

Джерело: km.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи повернуть мобілізованим працівникам виплату середнього заробітку: Суд перевірить на конституційність законодавчі приписи щодо трудових гарантій
Другий сенат 20 березня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Юрія ...